Stratul de gheata din Groenlanda se subtiaza rapid, raporteaza NASA

Stratul masiv de gheata al Groenlandei a pierdut in perioada recenta aproape 100 de gigatone de gheata anual, o mare parte din pierderi avand loc in regiunile joase de-a lungul coastei sud-estice a continentului, incluzand fasia sudica (prezentata in imagine).
Stratul masiv de gheata al Groenlandei a pierdut in perioada recenta aproape 100 de gigatone de gheata anual, o mare parte din pierderi avand loc in regiunile joase de-a lungul coastei sud-estice a continentului, incluzand fasia sudica (prezentata in imagine). (NASA MODIS Land Rapid Response Team)
Reuters
26.10.2006

WASHINGTON — Vastul strat de gheata care acopera Groenlanda se subtiaza rapid dar totusi nu la fel de rapid precum a indicat o cercetare precendenta, au declarat recent savantii de la NASA.

Regiunile joase de coasta ale Groenlandei au pierdut 155 de gigatone (41 de mile cubice) de gheata in fiecare an intre 2003 si 2005 datorita topirii excesive si a icebergurilor, au sustinut savantii intr-o declaratie.

Inaltimea cotei interioare a castigat 54 de gigatone (14 mile cubice) anual datorita ninsorilor excesive, au declarat ei.

Situatia s-a schimbat din anii 1990, cand acumularile de gheata au egalat pierderile, a declarat Scott Luthcke de la Laboratorul de Geodinamica Planetara al NASA.

Luthcke si echipa si-au publicat descoperirile lor in Science Express, editia a jurnalului Science.

Pierderea masei de gheata care a reiesit din acest studiu este mai mica de jumatate decat pierderea raportata intr-o alta cercetare, a sustinut NASA intr-o declaratie, dar inca arata ca Groenlanda pierde cu 20% mai multa masa decat primeste anual din ninsori.

Stratul de gheata din Groenlanda este considerat un prim indicator al consecintelor incalzirii globale, asadar chiar si o topire mai inceata a stratului de gheata de acolo ridica ingrijorari.

“Aceasta este o schimbare foarte mare intr-o perioada scurta de timp,” a declarat Jay Zwally, un coautor al studiului. “In anii 1990, stratul de gheata crestea in interior si subtierea avea loc semnificativ la varfuri, lucru pe care modelele climatice l-au prezis ca rezultat al incalzirii globale.

“Acum procesele pierderii masei de gheata incep sa domine clar cresterea interioara si se afla doar in etapele de inceput ale incalzirii climatului prezise pentru acest secol,” a declarat Zwally.

Mai multe informatii sunt disponibile la:

http://www.nasa.gov/vision/earth/lookingatearth/greenland_slide.html.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor