Steve Bannon pledează nevinovat în faţa acuzaţiilor de deturnare de fonduri şi complot în vederea fraudei

Steve Bannon
Steve Bannon (Getty Images)

Steve Bannon, fostul strateg al Casei Albe şi redactor şef al publicaţiei anti-Obama Breitbart, a pledat nevinovat după ce a fost arestat şi pus sub acuzare fiind implicat într-o presupusă escrocherie online.

Bannon s-a asociat cu fondatorii organizaţiei "We Build the Wall" care strângea donaţii pentru a ajuta la construirea unui segment din zidul de-a lungul frontierei SUA - Mexic - o iniţiativă a administraţiei Trump care a întâmpinat foarte mari provocări din partea democraţilor.

ONG-ul a reuşit să strângă 25 de milioane de dolari, însă FBI-ul a deschis ancheta după ce a reieşit că membrii săi şi-au acordat remuneraţii, deşi iniţial promiseseră că nu vor face acest lucru.

Ieri, Bannon a apărut în faţa tribunalului după ce fusese arestat de pe yahtul său, pledând nevinovat. Fostul strateg al campaniei electorale care l-a propulsat la putere pe Donald Trump a fost eliberat pe cauţiune pentru 5 milioane de dolari, garantată cu active de 1,75 milioane USD, potrivit The Associated Press.

Bannon şi alţi trei bărbaţi, inclusiv fondatorul ONG-ului Brian Kolfage, au fost acuzaţi că ar fi fraudat sute de mii de dolari prin promisiuni nerespectate prin intermediul platformelor online precum GoFundMe.

Potrivit site-ului său web, „We Build the Wall”, organizaţia s-a angajat că „se va concentra pe construcţia porţiunilor unui zid de frontieră sudică a SUA şi va gestiona operaţiunile de asistenţă necesare şi procesele asociate cu proiectarea, ingineria, construcţia şi întreţinerea peretzidului."

Kolfage a scris pe 19 august că organizaţia sa şi-a şters pagina de pe GoFundMe, acuzând platforma de „cenzură” şi că va „transporta” "business-ul nostru" pe o altă platformă.

„Aparent, pârâţii au fraudat sute de mii de donatori, valorificându-şi interesul de a finanţa un zid de frontieră pentru a strânge milioane de dolari, sub falsa promisiune că toţi aceşti bani vor fi cheltuiţi pentru construcţii”, a declarat procurorul american Audrey Strauss într-o declaraţie despre arestările lor.

Departamentul de Justiţie (DOJ) a spus că au folosit banii „pentru o varietate de cheltuieli personale, inclusiv, printre altele, călătorii, hotel, bunuri de consum şi datorii personale pe cardul de credit”. Kolfage este acuzat că a folosit banii pentru „renovări la domiciliu, achiziţia unei bărci, un SUV de lux, un cart de golf, bijuterii, operaţii de chirurgie estetică, plăţi de taxe personale şi datorii pe cardul de credit”, a declarat agenţia.

Un rechizitoriu a susţinut că un ONG în al cărui Consiliu de Administraţie se află Steve Bannon a achiziţionat 1 milion USD din "complot", „şi cel puţin o parte a acestor bani au fost folosită pentru a acoperi sute de mii de dolari pentru cheltuielile sale personale”.

Într-un interviu acordat jurnaliştilor, joi, preşedintele Donald Trump a afirmat că nu a vorbit cu Bannon de ceva vreme. Bannon „a fost implicat… în campania noastră şi, pentru puţin timp, în Administraţie, la început. Nu am mai menţinut relaţia cu el”, a spus Trump. „Nu ştiu dacă el a fost responsabil. Nu cunosc pe niciunul dintre ceilalţi oameni, nu cred că i-am întâlnit vreodată", a adăugat el.

Ceilalţi doi suspecţi au fost identificaţi de DOJ: Timothy Shea şi Andrew Badolato.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe