Fost consilier al lui Trump: Europa ar trebui să investească pentru apărare dacă se teme de Rusia

Steve Bannon.
Steve Bannon. (Getty Images)

Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Donald Trump, a declarat că ţările NATO trebuie să înceapă să plătească mai mult pentru a se proteja împotriva Rusiei, deşi a asusţinut că cea mai mare ameninţare o reprezintă China.

La un eveniment ce a avut loc marţi în capitala cehă Praga, Bannon a precizat că, în cazul în care statele europene sunt “atât de îngrijorate din cauza Rusiei, ar trebui să plătească”. El a adăugat că Rusia nu reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Europa şi “nu este nici măcar în topul primelor 5” ameninţări, potrivit RFE/RL.

Bannon, care a fost strateg şef şi consilier de top al lui Trump timp de şapte luni în 2017, a mai susţinut că, deşi Rusia este o “cleptocraţie” condusă de “tipi răi care fac lucruri rele”, totuşi “există multe locuri la fel ca acesta”. El a adăugat că cea mai mare ameninţare geostrategică pentru întreaga lume este China.

Ura împotriva Rusiei este de 10 ori mai puternică decât a fost în timpul Războiului Rece, a afirmat Bannon. “Va fi nevoie de înţelepciune, curaj şi tenacitate, însă cumva... va trebui să punem capăt Războiului Rece. Economia de astăzi a Rusiei este de mărimea economiei Italiei. Este mai mică decât [economia] statului New York. I-am făcut pe ruşi să pară a avea o înălţime de 3 metri. Ei nu au 3 metri înălţime”.

Bannon a mai declarat că Europa ar trebui să nu mai fie un “protectorat” al Statelor Unite şi că este “înjositor” pentru SUA, ţinând cont de participarea sa în două războaie mondiale, să vină cu o “cană în mână şi să ceară Germaniei: ‘Veţi plăti cele 2 procente [din PIB-ul vostru la NATO]?’”

Fostul consilier al lui Trump a criticat în special Germania, numind-o “datornică” când vine vorba de armată, adăugând că Angela Merkel “va fi considerată cea mai slabă figură politică a secolului 21” din cauza politicilor sale privind imigraţia, care au permis unui număr de aproximativ 1 milion de refugiaţi să intre în ţară în ultimii 3 ani.

Bannon a apărut la forumul din Praga alături de Lanny Davis, fost consilier al campaniei lui Hillary Clinton, rivala lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Evenimentul a fost finanţat de un contractor ceh în domeniul apărării.