Statistica dezolantă a consumului de băuturi răcoritoare

Consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele răcoritoare, este una dintre cauzele majore ale obezitaţii şi a bolilor legate de obezitate
Consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele răcoritoare, este una dintre cauzele majore ale obezitaţii şi a bolilor legate de obezitate (David McNew / Getty Images)

Potrivit calculelor oamenilor de ştiinţă, circa 180 000 de persoane din întreaga lume mor anual din cauza consumului de băuturi carbogazoase dulci. O astfel de constatare nu poate fi considerată surprinzătoare, pe motiv că dozele mari de cofeină, zahăr şi acid fosforic, consumate în prize regulate, condiţionează dezvoltarea multor probleme grave de sănătate.

Potrivit datelor Şcolii de Sănătate Publică Harvard, băuturile carbogazoase, sportive şi cele din fructe sunt responsabile pentru aproximativ 133.000 de decese provocate de diabetul zaharat, 6.000 de decese de cancer şi 44.000 de decese cauzate de boli de inimă. Rezultatele raportului se bazează pe datele studiului "Povara Globală a Bolilor", care a efectuat estimări ale consumului băuturilor răcoritoare din întreaga lume.

Cifra persoanelor afectate a variat în funcţie de ţară. Spre exemplu, în America Latină şi Caraibe a fost observat cel mai mare număr de decese cauzate de diabet zaharat, asociat cu consumul băuturilor dulci - 38.000 de cazuri la un milion de locuitori. În Europa şi Asia au fost constatate circa 11.000 de decese. Ţara cu cea mai mică mortalitate din cauza băuturilor carbogazoase dulci este Japonia, unde sunt doar 10 decese la un milion de adulţi. Pentru comparaţie, în Mexic sunt 317 de decese la un milion de persoane adulte.

Desigur, rezultatele noilor studii nu au fost o noutate pentru nimeni. Despre impactul băuturilor dulci asupra sănătăţii umane se vorbeşte deja de foarte mult timp. De exemplu, se ştie că întrebuinţarea băuturilor ce conţin sirop de porumb, cu o concentraţie mare de fructoză, induce o stare în care organismul nostru nu produce leptina - un hormon al saturaţiei. Ca rezultat, creierul nu primeşte semnalul specific de saţietate, determinând un consum exagerat de calorii şi respectiv supraponderabilitate.

Dacă cineva crede că problemele semnalate pot fi evitate cu consumul unei Cola dietetice în locul unei obişnuite, se înşeală. Băuturile carbogazoase dietetice sunt, de asemenea, dulci şi provoacă semnale ce determină creierul să accelereze procesele metabolice, contribuind astfel la creşterea masei corporale. Băuturile carbogazoase dietetice sunt asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabetul zaharat, accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord.

Băuturile răcoritoare mai conţin şi acid fosforic, care contribuie la spălarea calciului din oase. Acestea ne cresc aciditatea în organism şi în consecinţă, corpul trebuie să-şi ”sacrifice” calciul pentru stabilizarea echilibrului acido-bazic. Pentru a neutraliza acidul, organismul îşi pierde densitatea ţesutului osos.

În final, dacă, totuşi nu vă puteţi lipsi de consumul unei limonade, încercaţi să o preparaţi singur, folosind doar ingrediente naturale.