Stanomir: Ponta trebuie luat în serios. Are legături cu centre de putere care nu sunt neapărat aliate României

Victor Ponta trebuie luat în serios, pentru că vorbeşte nu doar electoratului lui George Simion, ci vorbeşte şi electoratului PSD (atât cel care a rămas, cât şi cel care a migrat la AUR), şi are legături dubioase în foarte multe zone, cu centre de putere care nu sunt neapărat aliate României, cum ar fi regimul comunist chinez, a remarcat, într-o intervenţie la Digi24, politologul Ioan Stanomir.
Jurnalist: Ce face Nicuşor Dan? Domnule profesor Stanomir, ce vedeţi aici?
Ioan Stanomir: Este începutul campaniei electorale. Cum s-a spus în strategiile candidaţilor, poate că distinşii candidaţi ar trebui să fie mai atenţi la ce propun electoratului şi să încerce totuşi să-i câştige pe cetăţeni, nu să dispună de cetăţeni ca şi cum aceştia ar fi o zestre. Zestrea electorală era în regimul cenzitar, în care, în această ţară, unii votau cum le spunea primarul. La 20 de ani, unii au votat cum le spuneau primarii PSD. Vremurile acestea s-au cam dus. Şi atunci, ca să fie toată lumea fericită, să vedem ce se va întâmpla.
Eu nu cred că există nenorocire pentru această ţară. Totuşi, toţi candidaţii au trecut de filtrul Biroului Electoral Central, de filtrul Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională, după cum dumneavoastră aţi anunţat, va fi înnoită, vor veni forţe proaspete în Curtea Constituţională. De ce să ne temem? Ne temem cumva că electoratul nostru va face greşeli, dar nu cumva electoratul face greşeli şi pentru că politicienii sunt, totuşi, incapabili să comunice şi sunt mai preocupaţi să discute cine dintre ei se retrage, decât să îi capaciteze pe cetăţeni să voteze? Doar întrebări.
Pentru că, repet, altfel putem să comentăm orice şi oricum. Dar, până la urmă, dacă sunt alegeri directe pentru preşedintele României, aceste alegeri directe sunt cel mai mare test pe care un politician îl poate trece.
Jurnalist: Scenariul pe care îl face deja TikTok-ul nu mai e un mediu rezervat unora dintre ei. Toţi vor să dea mâna cu privitorii de TikTok. Ce înseamnă asta? Pentru că producţiile astea numai consistente nu sunt, ele se referă la mici fapte de viaţă.
Ioan Stanomir: Sunt mici fapte de viaţă care spun ceva despre autorii acestor clipuri. Şi eu cred că Victor Ponta trebuie luat în serios, pentru că Victor Ponta vorbeşte nu doar electoratului domnului Simion, ci vorbeşte şi electoratului PSD cu o voce bine cunoscută electoratului PSD, care a fost, de exemplu, vocea domnului Liviu Dragnea. Nu trebuie să subestimăm faptul că, într-o vreme, înainte de schimbarea pe care a gândit-o Marcel Ciolacu, o parte semnificativă a electoratului care avea să fie electoratul AUR era electoratul PSD.
PSD şi-a pierdut o parte din electorat către AUR. Şi atunci Victor Ponta, eliberat de această presiune a patronajului partinic, încearcă să se adreseze acestui electorat. Producţiile în limita a câteva minute nu pot să fie decât scenete. Fiecare vede din scenete şi poate să înţeleagă cât îi permite intelectul.
Şi eu cred că oamenii acestei ţări trebuie respectaţi, numai din perspectiva faptului că noi avem totuşi vot universal şi că votul universal presupune, în primul şi în primul rând, încercarea de a întemeia democraţia pe consimţământ. Altă soluţie nu este. Şi atunci, întrebarea este dacă vom rămâne doar la scenete, vom avea preşedinţi care sunt capabili doar să interpreteze scenete.
Or, eu cred că drama timpurilor pe care le trăim este că România nu îşi poate permite să aibă preşedinţi care să interpreteze scenete. Este nevoie de lucruri mai elaborate. La domnul Ponta chestiunile sunt mai complicate, pentru că domnul Ponta mi-e teamă că ştie să interpreteze şi scenete, dar şi lucruri mai serioase, pentru că are legături în foarte multe zone, cu centre de putere care nu sunt neapărat aliate României.
Să ne amintim de curtea asiduă pe care prim-ministrul Victor Ponta a făcut-o Republicii Populare Chineze. Acum, într-adevăr, cum este la modă, după realegerea lui Donald Trump, şi domnia să se prezintă drept susţinător al ideologiei preşedintelui Trump. E greu de spus.
Pe mine nu încetează să mă uimească la domnul Ponta siguranţa de sine şi capacitatea de a răspunde jovial la întrebări grave privitoare la întemeierea morală a unei candidaturi după ce mandatul de prim-ministru a fost, de exemplu, legat de tragedia de la Colectiv. Poate că mulţi dintre cetăţenii acestei ţări au uitat că nişte compatrioţi ai noştri au fost arşi de vii şi că sute de mii de oameni i-au cerut demisia domnului Ponta. Domnul Ponta ne spune: m-am schimbat. Sigur, cred că într-o democraţie fiecare are dreptul să se schimbe. Întrebarea este, până la ce punct merge schimbarea? Cât de sincer este domnul Ponta? Şi trecerile acestea ale domnului Ponta, într-adevăr, sunt trecerile cuiva care are nu atât o pasiune ideologică, cât o pasiune pentru putere, dar exercitarea puterii nu neapărat într-un cadru transparent.
Şi aş încheia spunând că pe mine nu mă surprind volutele ideologice ale lui Victor Ponta, pentru că, să nu uităm, este autorul acelui slogan „mândru că sunt român” şi, la un moment dat, domnia sa chiar tindea să acrediteze ideea unui fel de naţional-socialism românesc, sau socialism naţional, cum vreţi să spuneţi. Adică Victor Ponta merge undeva pe nişte cărări pe care chiar domnia sa le-a inaugurat şi care au mai fost bătute şi de Liviu Dragnea.