Stanomir: Nu ne aflăm în faţa unui accident, ci a unui proiect de ţară

Liviu Dragnea (Preşedinte PSD);
Liviu Dragnea (Preşedinte PSD); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Regimul Dragnea nu este doar o aberaţie democratică, aşa cum îl caracteriza Klaus Iohannis ci este, înainte de toate, un inamic mortal al europenităţii României, opus implacabil domniei legii, transparenţei, demnităţii umane şi libertăţii, opina profesorul Ioan Stanomir, într-un articol publicat pe Marginalia chiar înainte de publicarea MCV şi de adoptarea Rezoluţiei vizând statul de drpet din România:

"În cele din urmă, Preşedintele Republicii pare să fi realizat că şansa pe care a oferit-o, o dată cu nominalizarea Vioricăi Dăncilă, a fost o eroare fatală, ale cărei efecte sunt vizibile acum. Mai mult decât oricare decât predecesorii ei, actualul premier este pregătit să pună în aplicare, fără ezitare, direcţia anti-occidentală ce defineşte politica internă şi externă a regimului Dragnea.

Fiecare dintre detaliile lunilor din urmă adaugă un element la acest tablou care se conturează, dramatic. De la vizitele în Golf, în căutarea de surse financiare menite a înlocui fondurile Uniunii, până la agresivitatea cu care presa liberă şi justiţia sunt atacate, regimul Dragnea alege să submineze, deliberat, valorile pe care s-a întemeiat proiectul de europenizare şi de occidentalizare al României. Retorica ipocrit- suveranistă la care face apel, mai mult sau mai puţin făţiş, este, în realitate, alibiul destinat să perpetueze dominaţia unei elite cleptocratice. Pentru Liviu Dragnea şi cercul său, Vestul democratic a încetat să mai fie un magnet şi o ţintă. Este vorba de o schimbare cu consecinţe neliniştitoare pentru naţiune şi stat.

Regimul Dragnea este primul care, în anii de după 2007, optează, programatic, pentru o cale de dezvoltare care să contrazică angajamentele occidentale ale României. Nu ne aflăm în faţa unui accident, ci a unui proiect de ţară. Obiectivul implică despărţirea de Uniunea Europeană, dacă nu formal, măcar de facto, prin asumarea de politici care sunt incompatibile cu valorile ei. Accelerarea acestui proces de îndepărtare este evidentă, iar o eventuală rezoluţie în Parlamentul European nu ar face decât să îl grăbească, încă şi mai mult. Cât despre Raportul MCV, el va fi, probabil, hârtia de turnesol ce relevă distanţa care separă statul român, în forma lui actuală, de standardele la care trebuie să ne raportăm, cel puţin nominal.

De această dată, miza politică depăşeşte venalitatea şi corupţia, spre a atinge zona delicată a identităţii noastre ca naţiune. România, remodelată de regimul Dragnea, va avea profilul şi practica unei autocraţii. O asemenea cotitură politică în relaţia cu Occidentul este fără precedent: nici măcar regimul Ponta, în momentele puciului constituţional din 2012, nu a mers atât de departe. Ambiţia lui Liviu Dragnea devine responsabilă pentru deriva unui întreg stat şi pentru compromiterea unei şanse unice. Mutaţia care se profilează afectează toate nivelele şi este susceptibilă de a produce daune instituţionale ireversibile", scrie Stanomir în articolul ce poate fi citit integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne