SSPR a anulat 25 de certificate de revoluţionar

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a anulat, până în prezent, certificate de revoluţionar în aproximativ 25 de cazuri, a declarat vineri secretarul de stat la SPPR, George Costin, într-o conferinţă de presă.
Teodor Maries (www.asociatia21decembrie.ro)
Epoch Times România
29.01.2011

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a anulat, până în prezent, certificate de revoluţionar în aproximativ 25 de cazuri, a declarat vineri secretarul de stat la SPPR, George Costin, într-o conferinţă de presă.

Potrivit SSPR, acestea reprezintă primele certificate de revoluţionar anulate pe motive de acţiuni împotriva revoluţiei sau obţinerea de foloase necuvenite prin mijloace frauduloase.

"În 25 de cazuri, SSPR a luat decizia să anuleze aceste certificate, însă pentru ca anularea să fie efectivă este necesar avizul Comisiei parlamentare. Aşteptăm în prima decadă a lunii februarie când Parlamentul va lucra decizia lor şi sunt convins că aceasta va fi de retragere a avizului, pentru că aşa prevede legea, dar probele şi documentele sunt prea concludente ca să cred că se va întâmpla altfel, după care anularea va şi funcţiona şi atunci vom transmite şi la casele de pensii pentru sistarea drepturilor", a declarat George Costin.

Potrivit acestuia, printre cei cărora SSPR le-a anulat certificatul de revoluţionar se numără şi fostul colonel Oană Marin, fostul secretar general al SSPR, Dumitru Stelianide, precum şi membri din "lotul Trosca". "Au fost analizate în jur de 29.000 de dosare, au fost preschimbate 21.000 de certificate. Trebuia transmisă la CNSAS lista cu cei 21.000, aşa cum spune legea, dar a fost transmisă lista doar cu 8.000. De ce?", a atras atenţia secretarul de stat.

El a precizat că a trimis CNSAS lista completă şi că pentru aproximativ 200 de persoane cu certificat de revoluţionar dintre cei 8.000, CNSAS a dat decizie de colaboratori sau informatori ai fostei securităţi.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, consideră că ar fi nedrept să posede certificat de revoluţionar toţi cei care au făcut poliţie politică. "Legea spune clar: toţi cei care au făcut poliţie politică nu au ce căuta între noi. Dar ar fi nedrept ca cei care au fost lucraţi de către acest ofiţer (n.r. Trosca) în dosarul Corbii, începând cu Ion Iliescu, cu Radu Nicolae, Nicolae Militaru, cu alţi tovarăşi, care unii dintre ei au certificate de revoluţionari, să rămână cu certificate de revoluţionari în condiţiile în care acest ofiţer i-a avut în instrumentare ca agenţi", a spus Mărieş.

În opinia acestuia, aproximativ 5.000 de persoane ar trebui să plece din rândul revoluţionarilor, iar 90% dintre angajaţii SSPR ar trebui daţi afară pentru că "nu au făcut altceva decât, prin toate matrapazlâcurile care s-au întâmplat în această instituţie în ultimii 6, 7, 8 ani să murdărească întreaga mişcare revoluţionară. "Deci aceşti angajaţi sunt vinovaţi clar pentru ceea ce s-a întâmplat în această instituţie, sigur, la comandă politică", a menţionat Teodor Mărieş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor