SRTv vrea să transforme TVR Info în TVR News. Ce va difuza noul post?

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) modificarea grilei de program, a structurii şi a denumirii TVR Info în TVR News. Cererea urmează să fie analizată în şedinţa de marţi a CNA, transmite romanialibera.ro.

În cazul în care solicitarea va fi aprobată, noul post ar urma să difuzeze în mare parte programe ale Euronews. Mai exact, aproape 80% din conţinutul TVR News ar urma să fie preluat de la televiziunea paneuropeană de ştiri Euronews, conform documentelor depuse la CNA. Potrivit reprezentanţilor CNA, programele vor fi subtitrate în limba română.

TVR News ar urma să înceapă să emită în jurul datei de 15 noiembrie, dată la care expiră şi termenul aprobat de CNA, la solicitarea Televiziunii Române, de suspendare a emisiei TVR Info pentru o perioada de trei luni.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, potrivit unei decizii luate la momentul respectiv de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române. Suspendarea televiziunii de ştiri s-a făcut în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române, instituţie care se află în proces de restructurare.

La începutul lunii octombrie, Claudiu Săftoiu a anunţat că Televiziunea Română va încheia un parteneriat cu televiziunea paneuropeană de ştiri Euronews, pentru transmiterea, în premieră în România, a postului Euronews în limba română. Tot atunci, preşedintele- director general al televiziunii publice a mai anunţat "demararea de discuţii ferme pentru lansarea canalului paneuropean Euronews în limba română, prin preluarea acestuia pe frecvenţa TVR Info".

Potrivit unui comunicat de presă emis în urmă cu aproximativ o lună, parteneriatul media dintre TVR şi Euronews presupune partajarea frecvenţei TVR Info cu conţinutul jurnalistic Euronews, alături de producţia de emisiuni informative asigurate de Departamentul de Ştiri al Televiziunii Române, lucru care nu va necesita angajări suplimentare de jurnalişti.

În plus, potrivit sursei citate, ”parteneriatul de prestigiu TVR - Euronews reprezintă o premieră pentru serviciul de televiziune publică din România, prin afilierea Televiziunii Române la principiile şi valorile jurnalistice europene şi prin împlinirea misiunii TVR de deschidere a telespectatorului român spre realităţile şi actualitatea europeană".

De asemenea, prin contractul semnat cu Euronews, Televiziunea Română primeşte versiunea internaţională a segmentului de ştiri şi permisiunea de a traduce şi difuza acest segment în limba română pe canalele sale.

Societatea Română de Televiziune este membru acţionar Euronews din 18 octombrie 2004.

Euronews este o televiziune paneuropeană de ştiri, creată în 1993, cu sediul în Lyon-Ecully, Franţa. Aceasta emite în momentul de faţă în 155 de ţări, programele sale fiind recepţionate în 370 de milioane de case. Euronews difuzează program complet, simultan în 11 limbi: arabă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, spaniolă, farsi, turcă şi ucraineană şi are ca principali competitori CNN şi BBC World.

Societatea Română de Televiziune este, în prezent, în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR, demarată de fostul CA al televiziunii publice şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă şi vor fi concediate 872 de persoane.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură