SRJ MediaSind solicită demiterea, în regim de urgenţă, a directorului interimar TVR

MediaSind.
MediaSind. (reportervirtual.ro)

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind cere demiterea urgentă a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu şi desemnarea unui director general interimar integru şi profesionist, care să gestioneze instituţia până la alegerea unui Consiliu de Administraţie apolitic, generat în baza unei noi legi de organizare şi funcţionare a SRTV.

Cererea SRJ MediaSind vine ca reacţie la o scrisoare adresată de Irina Radu, în data de 15 februarie, Parlamentului, scrisoare în care Radu prezintă situaţia din Televiziunea Română ca fiind apocaliptică.

"SRJ MediaSind consideră că această scrisoare, prin aşa-zisele soluţii de redresare propuse, nu face altceva decât să confirme planul unor grupuri de interese economice şi politice de a desfiinţa Televiziunea Naţională.", declară sindicaliştii, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

În opinia SRJ MediaSind, conţinutul apelului directorului Irina Radu confirmă ipoteza "că acest interimat submediocru a fost „gândit” să pregătească punerea în scenă a uneia din variantele pe care le-a enumerat: desfiinţarea TVR, insolvenţa, sau unirea cu SRR."

"Această ultimă opţiune, susţinută serios de fostul premier Victor Ponta, a fost „testată” pe piaţă, cu mai multe ocazii, de actualul preşedinte–director general al Radioului Public, Ovidiu Miculescu, un personaj declarat, în două cazuri, incompatibil de către ANI şi confirmat de CNAS că a semnat un angajament cu fosta securitate pentru a-i urmări informativ pe jurnalişti (Dosarul fond de reţea nr. R 94603, nume de cod Adrian.)

Viaţa ne-a arătat că toţi politicienii şi-au dorit controlul în media publică, apelând la tot felul de procedee, pentru a şi-o „pune la butonieră”. Câştigarea, în instanţă, a unor drepturi salariale legitime ale unor angajaţi a pus, e drept, o presiune suplimentară pe finanţele instituţiei, dar nu atât de mare încât să-i aducă destabilizarea, cum pretinde Irina Radu. Această situaţie a oferit însă pretextul spectaculos al declanşării unui scenariu scris cu mult înainte de unii politicieni şi la care, se pare, a fost şi directorul general interimar parte.", adaugă MediaSind.

Nu în ultimul rând, SRJ MediaSind mai acuză, prin declaraţiile sale din ultimele zile, "pe cât de bine ticluite pe atât de iresponsabile", directorul interimar a reuşit să ostilizeze climatul din TVR, ridicându-i pe salariaţi unii împotriva altora.

"Afirmând, spre exemplu, că cei care îşi recuperează drepturi băneşti legitime „afectează viaţa a peste 2.500 de familii”, Irina Radu nu face decât să destabilizeze relaţiile inter-umane din instituţie, situaţie dorită de cei care „lucrează” la confiscarea Televiziunii publice. O Televiziune decredibilizată şi demonizată prin „grija” clasei politice care a controlat-o în folosul său şi lipsită de sprijin popular.", scriu sindicaliştii.

FRJ MediaSind atrage atenţia că scrisoarea Irinei Radu nu vorbeşte însă nimic despre tarele interimatului său, "care ar trebui căutate în incoerenţa politicii editoriale, în cheltuieli făcute cu noile angajări, în folosirea discreţionară a parcului auto (fapt sesizat într-un Raport al Curţii de Conturi), în cheltuieli ilegale cu avocaţi, în lipsa de transparenţă privind cheltuirea banului public, prin majorări salariale nejustificate, etc.".

În concluzie, SRJ MediaSind solicită:

1. Demiterea urgentă a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu.

2. Desemnarea unui director general interimar integru şi profesionist, care să gestioneze instituţia până la alegerea unui Consiliu de Administraţie apolitic, generat în baza unei noi legi de organizare şi funcţionare a SRTV.

3.Cerem partidelor politice ca, depăşind interesele partizane şi populismele, să adopte, prin consens, soluţiile necesare salvării Televiziunii publice şi redresării sale financiare. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi adoptate, Televiziunea Română nu îşi va mai putea îndeplini misiunea publică.

"Este de neînţeles faptul că toate propunerile de redresare a SRTV, care s-au făcut de-a lungul anilor, vizau doar dimensiunea economică a activităţii instituţiei, ignorându-se faptul că aceasta are un corp de creatori profesionişti a căror activitate nu poate să fie cuantificată după modele aplicate în fabrici şi uzine. Deoarece Televiziunea Română nu este o simplă unitate economică, ea nu poate îmbrăţişa soarta întreprinderilor industriale care au fost vândute pe bucăţi iar salariaţii aruncaţi în stradă. Televiziunea Română este un instrument de construcţie socială şi naţională, care deţine un tezaur cultural inestimabil, realizat prin efortul unor creatori de mare talent. De aceea, ea nu poate să fie aşezată pe taraba jocurilor de interese.", concluzionează sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură