Sportivi egipteni suspendaţi pentru convingerile lor politice

Epoch Times România
15.11.2013

Clubul egiptean de fotbal Al Ahly l-a amendat cu 50.000 de lire egiptene (peste 7.200 de dolari) pe jucătorul Mohamed Aboutrika, pentru că a refuzat să primească medalia Ligii Campionilor CAF din mâinile actualului ministru al sportului, Taher Abu Zaid, informează vineri ziarul El Periodico.

Clubul a luat această decizie în cadrul unei reuniuni a conducerii, care a considerat că, prin gestul său, Aboutrika îşi exprimă nemulţumirea faţă de noile autorităţi ale ţării. Foarte religios, Aboutrika, o legendă a fotbalului egiptean, este considerat un susţinător al Fraţilor Musulmani, reprimaţi de noile autorităţi după destituirea şi încarcerarea preşedintelui Mohamed Morsi în luna iulie.

Aboutrika a purtat de asemenea un tricou cu numărul 72, care făcea aparent aluzie la numărul suporterilor clubului Al Ahly ucişi în masacrul de pe stadionul Port Said în februarie 2012.

În timpul finalei Ligii Campionilor CAF, un alt jucător, Ahmed Abdel Zaher, a făcut un gest de sprijin faţă de islamişti, care l-a costat suspendarea. El a făcut un gest aproape imperceptibil, dar care a fost considerat un semn de sprijin faţă de preşedintele islamist destituit Morsi şi împotriva actualului guvern militar egiptean. Mâna cu toate degetele răsfirate, mai puţin degetul mic, este considerată 'semnul Rabaa', pe care îl făceau manifestanţii islamişti care campau în pieţele Rabaa al Adaweya şi Nahda şi care cereau reîntoarcerea la putere a Fraţilor Musulmani.

Surprins de scandalul provocat, Ahmed Abdel Zaher a asigurat ziarului Al Ahram că gestul său a fost dedicat unui prieten care a murit când forţele de ordine au evacuat prin forţă piaţa Rabaa al Adaweya. Deşi este una din vedetele clubului, atacantul, care a fost adus recent la echipă, în ianuarie anul acesta, a fost suspendat. Salariul şi primele sale au fost îngheţate, iar el nu va participa la Campionatul Mondial al Cluburilor care va începe la 11 decembrie.

Clubul, cel mai popular din Egipt, a comunicat că Ahmed Abdel Zaher nu va participa la Campionatul Mondial al Cluburilor, care va începe la 11 decembrie în Maroc, şi că va fi vândut la iarnă. Federaţia Egipteană de Fotbal a anunţat că a deschis o anchetă privind cele întâmplate în Liga Campionilor CAF, unde Al Ahli a câştigat cu 2-0 împotriva echipei sud-africane Orlando Pirates, adjudecându-şi al 8-lea titlu continental din istorie.

La sfârşitul lunii octombrie, autorităţile egiptene au suspendat din turneele internaţionale un jucător de kung-fu, drept pedeapsă pentru comiterea aceluiaşi gest după ce a câştigat medalia de aur la Campionatul de arte marţiale din Rusia. Mohamed Yussef s-a fotografiat cu medalia de aur deasupra unui tricou pe care era imprimat simbolul folosit de manifestanţii din piaţa Rabaa al Adaweya, care nu recunosc legitimitatea actualelor autorităţi, pe care le acuză de lovitură de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor