SOS Parcul Circului din Capitală. Habitatul splendizilor lotuşi egipteni, în pericol de dispariţie

Parcul Circului
Parcul Circului (Epoch Times)

Lacul Circului din Bucureşti, care deţine un habitat unic de nuferi în România, a ajuns într-o stare extrem de îngrijorătoare, semnalează fundaţia Eco-Civica, în condiţiile în care nivelul lacului din respectivul parc, pe oglinda căruia înfloresc, an de an, splendizi lotuşi roz, a scăzut alarmant de mult.

Eco-Civica, organizaţie vârf de lange în lupta pentru salvarea spaţiilor verzi din Bucureşti, reaminteşte că lacul pe care cresc lotuşii unici în Bucureşti (lotusul egiptean este floare declarată monument al naturii) se alimentează din izvoarele subterane, izvoare subterane distruse, în mare măsură, de blocul turn construit pe un spaţiu verde, la intersecţia Lacul Tei cu Barbu Văcărescu.

"Turnul a fost construit exact într-o perioadă de vid legislativ în legislaţia de mediu care permitea particularilor să construiască pe spaţiile verzi retrocedate.

Eco-Civica a atras atenţia asupra pericolului construirii turnului, descoperind că studiile geo erau mincinoase.

Turnul are câteva subsoluri care au întrerupt curgerile subterane ce alimentau izvoarele lacului.

Imediat după ridicarea turnului, lacul a secat dramatic, cu peste 1 metru, Direcţia Parcuri şi Grădini fiind nevoită să pompeze apa în lac.

Dar habitatul nuferilor părea iremediabil afectat. Seceta, cauzată de schimbările climatice, va desăvârşi distrugerea acestui habitat unic.

Lacul din Parcul Circului, secat dramatic
Lacul din Parcul Circului, secat dramatic (Eco-Civica)

Şi toate acestea pentru că nimeni n-a vrut să asculte Eco-Civica, specialiştii şi cetăţenii din zonă", semnalează pe Facebook reprezentanţii Eco-Civica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință