SOS dinspre societatea civilă. Guvernul, pe punctul de a trimite mii de oameni cu handicap în şomaj

Mai multe ONG-uri ce lucrează în interesul persoanelor cu handicap, Platforma Romania100 şi Vlad Voiculescu avertizează că mii de persoane cu dizabilităţi severe pot ajunge în şomaj, în urma adoptării unei OUG care nu ar trebui să primească undă verde fără consultarea celor cu expertiză în domeniu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Astăzi Guvernul are pe masă o Ordonanţă de Urgenţă care practic va duce la închiderea unităţilor protejate şi la şomajul a 2000 de persoane cu handicap sever şi a celor 4000 de colegi ai lor, avertizează, pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, în contextul în care mai multe ONG-uri ce apără interesele persoanelor cu handicap i-au transmis premierului Tudose o scrisoare deschisă pe acest subiect.

"E absurd să întorci oameni care îşi construiesc un rost şi contribuie în societate înapoi la situaţii de dependenţă şi singurătate doar pentru că vrei ACUM bani la buget pentru extravaganţe chiar dacă MÂINE asta ne costă pe toţi ca societate. SE POATE INCA OPRI", transmite Vlad Voiculescu.

Totodată, Platforma România 100, din care face parte şi Vlad Voiculescu, se solidarizează cu demersul ONG-urilor care care atrag atenţia asupra gravităţii modificării legii 448 prin OUG.

"Măsurile propuse netransparent prin OUG de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale elimină posibilitatea companiilor de a redirecţiona din taxa dedicată către unităţile protejate prin achiziţionarea de produse sau servicii de la acestea şi pot avea ca efect limitarea locurilor de muncă existente.

Atragem atenţia Guvernului României că are responsabilitatea de a proteja dreptul la o viaţă decentă pentru persoanele cu dizabilităţi iar readucerea lor la stadiul de dependenţă faţă de sistemul de asistenţă socială este un pas uriaş înapoi faţă de oportunităţile şi modalităţile concrete create deja prin care aceste persoane contribuie la evoluţia societăţii prin produsele şi serviciile create şi taxele aferente acestor locuri de muncă", scriu reprezentanţii Platformei România 100 într-un comunicat de presă.

De asemenea, Platforma România 100 atrage atenţia asupra unui mod de guvernare periculos încă din prima zi de lucru a noului Guvern la Palatul Victoria, cel al deciziilor luate în regim de urgenţă cu impact imediat şi fără consultarea organizaţiilor direct interesate de politicile publice implementate de urgenţă.

Redăm scrisoarea oficială a organizaţiilor din domeniu trimisă azi către prim-ministrul Mihai Tudose

Vă sesizăm public faptul că este pe cale de a fi realizată o modificare legislativă prin Ordonanţă de Urgenţă, care va trimite în şomaj peste 2000 de persoane cu dizabilităţi severe din România, care au depăşit statutul de asistat social. Acestea în prezent sunt angajate în 740 de unităţi protejate – loc de muncă protejat în care minim 30% din angajaţi sunt cu handicap şi primesc suplimentar servicii de orientare profesională, calificare la locul de muncă şi asistenţă personalizată continuă, asigurându-se inclusiv tranziţia spre piaţa muncii. Mai mult, peste 200 de unităţi protejate, au fost înfiinţate şi dezvoltate prin POCU – FSE 2008-2013, fiind acum în perioada de sustenabilitate.

Ordonanţa va produce efecte grave la nivelul unităţilor protejate, pentru că pe lângă închiderea celor 740 de unităţi protejate şi concedierea a peste 2000 de persoane cu handicap grav, îşi vor pierde locul de muncă cel puţin încă 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate şi ca întreprinderi sociale de inserţie. Astfel vor ajunge din nou dependenţi de prestaţii sociale, trăind în excluziune şi sărăcie şi punând continuu presiune pe bugetul de stat.

Organizaţiile semnatare ale acestei scrisori vă solicită dumneavoastră şi Guvernului României să nu lucraţi împotriva acestor români şi să nu adoptaţi această ordonanţă înainte de organizarea unei dezbateri publice pe tema modificării art.78 din Legea 448/2006.

Modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin Ordonanţă de Urgenţă, avizată astăzi în Comitetul Economic şi Social şi propusă spre adoptare în şedinţa de Guvern, va lăsa aceste persoane fără loc de muncă, deoarece piaţa neconvenţională a muncii nu are măsuri de suport de integrare profesională specializate în domeniul dizabilităţii, iar constrângerea angajatorilor prin dublarea taxei actuale pentru neangajare sau organizare de concursuri de angajare speciale de către instituţiile publice, vor conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu şi la crearea de locuri de muncă suplimentare pentru persoane cu handicap.

Art.78 din legea 448/2006, prevedea ca angajatorii cu mai mult de 50 de angajaţi, care nu pot avea angajate 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi, să poată achiziţiona de la unităţi protejate autorizate, produse şi servicii realizate de persoanele cu dizabilităţi. Această facilitate non-fiscală pentru unităţi protejate, oferea posibilitatea unei pieţe rezervate, care să acopere diferenţa de costuri legată de integrarea socio-profesională a persoanelor cu handicap, prevedere care există la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană.

Ordonanţa nu va mai oferi această alternativă pentru firme private şi instituţii publice, singura obligaţie, fiind doar de plată a taxei de handicap la bugetul de stat, suma fiind totodată dublată prin această măsură, faţă de ce prevede în prezent legea.

Deşi ordonanţa conţine şi unele măsuri binevenite, modificarea adusă la art.78 din Legea 448/2006, încalcă art. 50 din Constituţie - Protecţia persoanelor cu handicap – ”Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.”

Conform art. 115 din constituţie, (4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Considerăm că această ordonanţă nu are elemente de urgenţă în angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, obligaţia de angajare în procent de 4% persoane cu handicap existând şi până în prezent în Legea 448/2006, atât în sectorul public, cât şi privat, respectiv obligaţia de plată la bugetul de stat a taxei.

România a ratificat Convenţia ONU pentru persoanele cu dizabilităţi, dar este departe de alte state UE în incluziunea acestor persoane. Indicatorul de angajare a acestei categorii de persoane este în jur de 15%, în timp ce rata de angajare în munca la nivel de UE pentru persoanele cu dizabilităţi este de 48,7% (sursa: Marianne Thyessen, Comisar european al DG Employment, Social Affair and Inclusion, Conferinţa internaţională privind angajarea asistată, Belfast, 2017).

În aceste condiţii, în loc să analizăm şi să dezbatem, toţi cei care avem expertiză în domeniul angajării persoanelor cu dizabilităţi, astfel încât modificarea legii să nu pună în pericol exact beneficiarul principal al acestei legi- persoană cu handicap, se invocă o urgenţă a adoptării acestei Ordonanţe de urgenţă cu impact negativ puternic.

În România sunt organizaţii neguvernamentale care reprezintă persoanele cu dizabilităţi, care au dezvoltat unităţi protejate cu zeci de angajaţi din această categorie, multe dintre ele considerate modele de bună practică, premiate la nivel naţional şi internaţional. Acestea pot contribui la identificarea de soluţii constructive pentru corectarea Legii 448/2006, astfel încât ea să servească 100% scopului declarat. Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi are deja aceste propuneri care ar evita distrugerea a 740 de unităţi protejate şi trimiterea în şomaj a peste 4000 de persoane din care peste 2000 cu dizabilităţi.

Faptul că există şi unităţi care speculează prevederile legale nu trebuie să ducă la pedepsirea la grămadă şi a celor cinstiţi şi a celor necinstiţi, şi la excluderea unor români din societate sau transformarea lor în asistaţi, sub pretextul că dorim să le facem bine.

Împreună putem găsi soluţii, astfel încât să crească şi veniturile la bugetul de stat şi numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate în unităţi protejate şi pe piaţa neconvenţională a muncii. Vă solicităm insistent să folosiţi experienţa noastră de 10 ani în domeniul economiei sociale şi să analizaţi modificările în discuţie cu înţelepciune, ţinând cont de interesul persoanelor cu dizabilităţi!

Semnatarii scrisorii sunt: FONSS- Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Reţeaua Dizabnet, RISE- reţeaua întreprinderilor sociale de inserţie prin economie socială, FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, Asociaţia ROMANIAN WOMEN’S LOBBY (ROWL).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne