Răzbunarea copacilor din Sectorul 3. Robert Negoiţă şi ADP pierd procesul intentat de USR

În toamna anului trecut, primăria condusă de Robert Negoiţă asfalta de zor spaţiul verde, cu copaci cu tot, pentru a face piste de biciclete contestate chiar de biciclişti. Consilierii USR au cerut documentele aferente lucrărilor şi nu le-au primit. Ultima soluţie a rămăs instanţa, care le-a dat câştig de cauză.
Copaci betonaţi în sectorul 3 din Capitală
Copaci betonaţi în sectorul 3 din Capitală (Epoch Times)

Consilierii USR Sector 3 au câştigat procesul intentat primarului Robert Negoiţă şi Administraţiei Domeniului Public, după ce aceştia au refuzat cu obstinaţie să le pună la dispoziţie documentaţia privind betonările efectuate în toamna lui 2016 în sector pentru amenajarea unor aşa-zise piste pentru biciclete. În urma pronunţării sentinţei, pârâţii (Negoiţă şi ADP) sunt obligaţi să comunice USR informaţiile solicitate, în caz contrar Negoiţă fiind pasibil de o amendă de 20% din salariul brut pe economie/zi întârziere. Soluţia, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, este definitivă.

Consilierii acţionaseră în instanţă şi primăria condusă de Negoiţă, însă instanţa de fond a respins plângerea, constatând lipsa capacităţii de folosinţă, cu alte cuvinte, constantând faptul că primăria nu avea obligaţii civile în acest caz. Ce este interesant e că deşi scăpată basma curată de instanţă, Primăria Sector 3 a făcut recurs alături de şeful său, Robert Negoiţă şi de APD, recurs ce a fost respins.

"Soluţia pe scurt: Respinge cererea formulată împotriva pârâtei Primăria sector 3, constatând lipsa capacităţii de folosinţă. Admite cererea formulată în contradictoriu cu pârâţii Primarul sectorului 3 şi ADP şi obligă pârâţii să comunice reclamanţilor informaţiile solicitate, sub sancţiunea unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, aplicată Primarului", se arată în decizia pronunţată de instanţa de fond şi atacată cu recurs, care a fost respins, potrivit hotărârii definitive.

"Domnul Negoiţă conduce primăria Sector 3 netransparent. Am semnalat în nenumărate rânduri că atât noi cât şi cetăţenii nu ştim pe ce se cheltuie banii publici. Ne bucurăm că instanţa ne-a dat dreptate în procesul pe care l-am intentat domnului primar pentru nepunerea la dispoziţie a documentelor aferente lucrărilor publice din vara anului trecut. E păcat că la 27 de ani după Revoluţie este încă nevoie să apelăm la instanţe pentru respectarea drepturilor cetăţenilor. Vom continua să milităm pentru transparenţă în administraţia publică", a declarat pentru Epoch Times Liviu Mălureanu, consilier din partea USR la sectorul 3.

Copaci prinşi în betoane şi un proces pierdut de Robert Negoiţă

Reamintim că în toamna lui 2016 numeroşi copaci au fost făcuţi prizonieri între pavele de beton şi circa 1 ha de verdeaţă a fost sacrificat în sectorul 3, pentru a se face loc unor noi alei pietonale. Scopul lucrărilor este ca trotuarele de pe bulevardele Lucreţiu Pătrăşcanu, C-tin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi din Parcul C-tin Brâncuşi să fie transformate în piste pentru biciclete, în timp ce cetăţenii vor circula pe noi alei din pavele roz. Pentru a putea merge pe noile trotuare, mămicile cu cărucioare sau oamenii cu handicap vor trebui însă să se strecoare printre copacii ale căror rădăcini sunt captive sub beton.

Copaci betonaţi în sectorul 3 din Capitală
Copaci betonaţi în sectorul 3 din Capitală (Epoch Times)

Pe lângă faptul că lucrările pot duce la moartea copacilor, se pare că lucrările nu deţineau avizele necesare iar bicicliştii, beneficiari ai proiectului, nu au fost consultaţi în legătură cu oportunitatea acestuia şi nici nu erau mulţumiţi de cum a procedat primăria condusă de Robert Negoiţă.

Copaci betonaţi în sectorul 3
Copaci betonaţi în sectorul 3 (Epoch Times)

Copaci betonaţi în sectorul 3
Copaci betonaţi în sectorul 3 (Epoch Times)

Consilierii USB au cerut în repetate rânduri documentaţia aferentă lucrărilor de amenajare, fără a o primi. La 45 de zile de la refuzul primăriei de a le transmite consilierilor documentele, l-au notificat pe primarul Robert Negoiţă, prin executor judecătoresc, cerând, încă o dată, să li se pună la dispoziţie documentaţia solicitată, în caz contrar urmând să fie acţionat în instanţă, ceea ce s-a şi întâmplat.

În cererea lor de chemare în judecată, consilierii USB au cerut ca pârâţii să fie obligaţi ca în termen de 5 zile să le pună la dispoziţie autorizaţiile de construire pentru lucrările de betonare de pe bulevardele Nicolae Grigorescu, Brâncuşi, Lucreţiu Pătrăşcanu şi Camil Ressu. De asemenea, consilierii mai cer contractele încheiate pentru efectuarea lucrărilor - inclusiv acte adiţionale la acestea - reamintind că documentele solicitate reprezintă informaţii de interes public, necesare consilierilor pentru îndeplinirea mandatelor cu care au fost învestiţi.

Copaci betonaţi în sectorul 3
Copaci betonaţi în sectorul 3 (Epoch Times)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne