Şora: Vezi oameni răniţi, bătuţi ori sufocându-se de la gaze şi afli că ai participat la "o lovitură de stat"

Burţile şi cefele groase hotărăsc cum trebuie să arate România: jupuind-o de vie, confiscându-i toate simbolurile, reperele şi balizele care o ţineau pe linia de plutire, şi-a exprimat nemulţumirea filozoful Mihai Şora, care s-a arătat profund nemulţumit de direcţia în care e împinsă ţara.
Mihai Şora
Mihai Şora (Paul Ranete / Epoch Times)

Ajuns la venerabila vârstă de 101 ani, filozoful Mihai Şora, o prezenţă nelipsită de la protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei, a reacţionat joi, pe pagina sa de Facebook, după ce Jandarmeria Română a decis să depună plângere la DIICOT acuzând o tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august.

Vă prezentăm mai jos postarea filozofului:

"Îţi dau câteva ghionturi pe stradă, te turtesc şi îţi strigă în ureche „Mişcă-te mai încolo, moşule!“. A fost un exces de zel, îţi spui, o banală metodă de intimidare.

Câteva săptămâni mai târziu, vezi oameni răniţi, rupţi în bătaie ori sufocându-se din pricina gazelor, şi afli că tocmai ai participat la „o lovitură de stat“. Este invocat articolul legii: „...dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani…“.

Zilnic apar enormităţi: o ordonanţă cu dedicaţie, un proiect de lege perfid, manuale inepte, demiterea unui om care nu răspunde la comenzi de partid. Şi, pretutindeni, ca o năpastă, burţile şi cefele groase hotărând cum trebuie să arate România: jupuind-o de vie, confiscându-i toate simbolurile, toate reperele şi balizele care, odinioară, o ţineau pe linia de plutire. Rupând din ea, felie cu felie, până la ultima bucăţică, – până când rămâne doar o democraţică.

Iar – de la democraţică la dictatură – nu este decât o înghiţitură.

Democraţia nu e floare rară, dragi prieteni; nu raritatea constituie trăsătura ei memorabilă, ci fragilitatea ei. Şi sunt momente, în istorie, când tăbliţa cu „Please do not touch“ e prea mică, literele nu se mai văd, nu înduioşează buldozerul, nu înduplecă târnăcopul.

foto
foto (Michael Pederson)

Ochii larg deschişi, inima sus şi mintea limpede!"