Sophie Hatt, femeia care asigură paza preşedintelui Francois Hollande

Sophie Hatt conduce Grupul de securitate a preşedintelui Republicii (GSPR), care supraveghează toate mişcările lui Francois Hollande.
Sophie Hatt conduce Grupul de securitate a preşedintelui Republicii (GSPR), care supraveghează toate mişcările lui Francois Hollande. (CHARLES PLATIAU / AFP / GettyImages)

Sophie Hatt conduce Grupul de securitate a preşedintelui Republicii (GSPR), care supraveghează toate mişcările lui Francois Hollande, informează ziarul El Mundo în ediţia sa online.

Sophie Hatt are 47 de ani şi de ea depinde protecţia lui François Hollande şi a familiei sale, atât la Palatul Elysee, cât şi în deplasările sale în Franţa sau în străinătate. Numele ei a devenit public în iunie 2012, când a fost numită şefă a pazei personale a preşedintelui. 'Prima femeie din istorie în slujba celei de-a V-a Republici'!, au scris atunci ziarele.

Ea a revenit în atenţie zilele acestea, ca urmare a idilei lui Hollande cu o actriţă franceză, dezvăluită de tabloidul Closer. Scandalul a suscitat numeroase speculaţii privind vulnerabilitatea preşedintelui în timpul escapadelor sale nocturne, pentru a se întâlni cu Julie Gayet într-un apartament din apropierea palatului prezidenţial.

'Nu cred că preşedintele este bine protejat', a denunţat paparazzi-ul Sébastien Valiela, care a spionat timp mai multe săptămâni, dintr-o clădire de vizavi, apartamentul din Rue du Cirque unde se întâlneau cel doi amorezi. 'Venea seara târziu, fără pază, şi ajungea în bătaia obiectivului meu', a comentat Valiela postului RTL. 'Venea la întâlnire pe un scuter, cu o singură gardă de corp şi fără niciun vehicul care să-i apere spatele'. 'Dacă în loc de un paparazzi ar fi fost vorba de un terorist? Ce s-ar fi întâmplat', s-au întrebat zilele acestea mass-media franceze.

Având în vedere că Francois Hollande s-a ascuns în spatele dreptului său la viaţă privată, opoziţia conservatoare şi presa apropiată au încercat să caute deficienţe în sistemul de pază al preşedintelui. A fost întrebarea pe care i-a adresat-o Christian Jacob, reprezentantul UMP în Parlament, premierului Jean-Marc Ayrault, cu câteva ore înainte de conferinţa de presă a lui Hollande. Ayrault a invocat dreptul la viaţa privată a preşedintelui pentru a eluda subiectul.

Şi ministrul de interne Manuel Valls, care teoretic ar trebui să supravegheze protecţia celui mai înalt demnitar al Republicii, a fost interpelat pe această temă. 'Nu ştiu nimic despre viaţa privată a preşedintelui şi nu sunt la curent cu plecările sale. GSPR, condus de Hatt, are autonomie totală şi nu putem impune măsuri de protecţie dacă nu sunt cerute. În orice caz, Francois Hollande nu s-a aflat niciodată în pericol', a asigurat Valls.

Sophie Hatt, născută la Neuilly-sur-Seine în 1967, este singura femeie din lume care asigură securitatea totală a unui şef de stat, în fruntea unei echipe de 62 de agenţi de ambele sexe, capabili să neutralizeze în câteva secunde orice ameninţare din apropierea preşedintelui. Hollande a recrutat-o pe Hatt la venirea sa la Elysee, după un scurt interviu. Sophie era responsabilă cu imigraţia la Departamentul de informaţii al Prefecturii pariziene. A acceptat imediat postul şi s-a mutat a doua zi cu biroul în Rue du Faubourg de Saint-Honoré.

Alegerea sa nu a fost întâmplătoare. Cei din anturajul preşedintelui o cunoaşteau pentru că la 32 de ani ea a condus dispozitivul de securitate al socialistului Lionel Jospin când a fost premier în guvernul de coabitare cu preşedintele Jacques Chirac. Sophie Hatt este căsătorită cu un comisar de poliţie şi are trei copii. Practică zilnic judo şi tirul cu arma şi spune că nu este militantă a PS şi nici simpatizantă a stângii. 'Am propriile convingeri politice, care nu îmi influenţează în niciun fel activitatea profesională', asigură ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe