SONDAJ: „Rebelii celui de-al treilea mileniu”, tineri dispuşi să facă sacrificii pentru o lume mai bună

Tineri cu faţa pictată în culorile steagului Ucrainei protestează în Piaţa Independenţei din Kiev, 29 noiembrie 2013.
Tineri cu faţa pictată în culorile steagului Ucrainei protestează în Piaţa Independenţei din Kiev, 29 noiembrie 2013. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)

Indiferenţii din zilele noastre sunt acei oameni care nu dau propria lor contribuţie, oricât de mică, la istorie, sunt "slabi de spirit", cei care nu au nimic de oferit, "figuri triste". Rebelii, în schimb, sunt cei care rup zidul de indiferenţă şi sacrifică o parte din timpul lor pentru o schimbare, chiar dacă aceasta înseamnă a merge împotriva regulilor, împotriva oraşului, regiunii sau a lumii întregi.

Cei care vorbesc în acest fel nu sunt profesori, experţi, oameni de ştiinţe politice sau sociologi, ci tinerii din Modena, în Italia, care au participat la proiectul "Rebelii celui de-al treilea mileniu".

Proiectul este sponsorizat de Centrul Cultural Francesco Luigi Ferrari, Institutul de Istorie al Rezistenţei şi Institutul Superior de Artă Venturi. Aproximativ 300 de studenţi au răspuns la chestionarul online iar datele au fost lansate în cadrul unei conferinţe la care au participat peste 400 de tineri care au ascultat, de asemenea, mărturia lui Sergio şi Angelo Guttilla Benigno activişti de la organizaţia "Revoluţia Creioanelor" şi Elisa Fangareggi preşedintele de la "Time4Life Internaţional". Proiectul a inclus, prin urmare, un studiu real de opinie în rândul tinerilor. Cu rezultate surprinzătoare.

Studiul a constatat că sănătatea, libertatea şi prietenia sunt domeniile pe care tinerii le consideră "prioritare" pentru viaţă lor, urmate de auto-realizare, familie, pace, dragoste, educaţie, muncă şi spiritualitate. La întrebarea "Dacă aţi fi preşedintele Consiliului Mondial, care ar fi primele trei probleme la care a-ţi încerca să daţi o soluţie?". Majoritatea tinerilor au indicat războaiele, şomajul şi corupţia.

Apoi, urmează poluarea, criminalitatea, violenţa împotriva femeilor şi copiilor, imigraţia şi globalizarea. Dar cercetarea a acordat o atenţie deosebită propunerilor pe care tinerii sunt dispuşi să le facă pentru a rezolva problemele lumii. Tinerii au spus că sunt dispuşi să-şi dea timpul, reputaţia, banii, munca, viaţa, sănătatea şi familia.

"Cu cine ai fi dispus să faci asta?": cu prietenii, printr-o asociaţie de voluntariat, prin intermediul ONU, urmând Uniunea Europeană, NATO, la familia, internet, ziarele, forţele de ordine, televiziunea, singur. Dar chiar şi cu sistemul judiciar, sindicate, industriali şi administratori. Ultimele pe lista lor se află partidele.

Să fie acesta semnalul că din ce în ce mai mulţi tineri sunt conştienţi că binele va învinge? Indiferenţii vor fi înlocuiţi cu "rebelii celui de-al treilea mileniu", tineri care sunt dispuşi să sacrifice totul în numele binelui?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură