Şoferul maşinii anti-PSD s-a ales cu dosar, dar şeful Poliţiei Române e incapabil să explice baza legală

Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, nu reuşeşte să explică cum stă treaba cu Convenţia ONU din 1968 în virtutea căreia i s-a deschis dosar penal şoferului cu plăcuţele de înmatriculare "M__E PSD" personalizate în Suedia.
Maşina anti-PSD
Maşina anti-PSD (Carmen Dumitrescu)

Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, proaspăt ocupant al acestui post, a oferit explicaţii contradictorii atunci când a fost întrebat despre convenţia ONU în baza căreia a fost "executat" de oamenii legii şoferul celebrei maşini cu numere de înmatriculare anti-PSD.

Deşi Răzvan Ştefănescu - şofer de meserie în Suedia - a rămas fără plăcuţe, fără carnet şi s-a ales şi cu dosar penal, numărul 1 din Poliţia Română se încurcă în explicaţii şi nu reuşeşte să explice clar ce a stat la baza acţiunii subordonaţilor săi.

Reamintim că poliţia şi-a justificat decizia de a-l sancţiona pe cetăţean invocând o Convenţie ONU din 1968, care stipula la momentul ratificării de către România (1980), că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componenţă neapărat şi cifre. Şi, cum numărul era format doar din litere, poliţiştii s-au gândit să deschidă dosar penal. Problema este că această convenţie a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate şi doar din litere.

Un reporter Realitatea TV a stat de vorbă cu şeful Poliţiei Române pe această temă. Dialogul, pe care îl redăm mai jos, este sugestiv.

Reporter: Cum se aplică? Vechea Convenţie ONU, cea din 1968 sau cea modificată şi intrată în vigoare în 2016?

Şeful Poliţiei: Nu putem spune de o modificare a convenţiei, ci de abrogarea unor articole sau, dacă nu, de o rezervă din partea unui stat pentru anumite articole din convenţie.

Reporter: România nu era parte în convenţie, nu putea să aibă dreptul de opoziţie?

Şeful Poliţiei: Păi nu, într-o convenţie nu e vorba de dreptul de opoziţie, este vorba de un drept de rezervare, dacă...

Reporter: Întrebarea care se pune este dacă a fost sancţionat şoferul respectiv în baza unei prevederi care a fost sau nu abrogată.

Şeful Poliţiei: Nu, sub nicio formă, n-a fost sancţionat în ved... unei prevederi abrogate. Asta... nu, nu.

Reporter: Din moment ce-i modificată în 2016 convenţia?

Şeful Poliţiei: Păi... S-au adus unele modificări la convenţie. S-au abrogat anumite articole. Convenţia are anumite articole şi alte alineate. Fiecare stat membru, care este notificat, are anumite rezerve cu privire la anumite articole şi anumite alineate. În funcţie de asta, bineînţeles că statele membre, care sunt... şi-şi menţin poziţia respectivă, aplică convenţia. Convenţiile sunt...

Reporter: Dar România nu a avut nicio rezervă.

Şeful Poliţiei: La?

Reporter: La aceste modificări.

Şeful Poliţiei: Nu.

Reporter: La abrogări.

Şeful Poliţiei: Nu.

Reporter: Păi şi-atunci cum se aplică?

Şeful Poliţiei: Păi se aplică legislaţia naţională şi ceea ce primim noi prin canalele de...

Reporter: Păi noi în legislaţia naţională nu avem aceste prevederi.

Şeful Poliţiei: Am spus şi acolo, o spun şi acum o să spun întotdeauna: noi avem trei canale importante de comunicare de cooperare poliţienească prin care ne documentăm cu privire la anumite aspecte. În acest sens: Interpol, EUROPOL, Acordul de la (neinteligibil) de unde primim anumite informaţii.

Reporter: Convenţia de la Viena - se aplică în România sau nu se aplică? Se aplică cu rezervele pe care România nu le-a avut atunci când s-a modificat? Aici e discuţia.

Şeful Poliţiei: Discuţia este în felul următor, aşa cum am spus de la început: convenţia se aplică cu anumite rezerve pe care fiecare stat membru le are în anumite convenţii. Belgia, în 2014, a amendat anumite modificări, da?

Reporter: Şi România n-a avut rezervele astea, până acum, până ieri.

Şeful Poliţiei: Ei, nu le-a avut! Le-a avut întotdeauna...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne