Şoc în Germania. CSU obţine cel mai slab rezultat electoral din 1950. Pierde majoritatea absolută

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

În cadrul alegerilor regionale desfăşurate duminică în landul german sudic Bavaria, alegătorii au dat o lovitură uimitoare Uniunii Creştin-Sociale (CSU) şi marii coaliţii de guvernare de la Berlin, care este condusă de cancelarul Angela Merkel, potrivit site-ului Zero Hedge.

Primele exit poll-uri au arătat o prăbuşire istorică a CSU, care a condus Bavaria fără întrerupere din 1957, numărul voturilor scăzând de la 47,7% în alegerile din 2013 la doar 35,5% în alegerile de duminică. Astfel, CSU şi-a pierdut majoritatea absolută şi a înregistrat cel mai slab rezultat din 1950, în condiţiile în care alegătorii şi-au direcţionat voturile către Partidul Verzilor şi Alternativa pentru Germania, un partid de extremă dreapta.

Premierul bavarez Markus Soeder a declarat: “Bineînţeles, astăzi nu este o zi uşoară pentru CSU. Nu am obţinut un rezultat bun. Acceptăm rezultatul cu umilinţă”.

Publicaţia germană Die Welt a declarat că este vorba de “cea mai dureroasă înfrângere electorală din ultimii 50 de ani a CSU”. După cum s-a prezis în sondaje, CSU s-a confruntat cu o prăbuşire istorică în alegerile landului Bavaria, potrivit Die Welt. CSU a fost urmat de Partidul Verzilor, care a obţinut 18,5%, comparativ cu 8,6% în 2013, şi de Alegătorii Liberi, cu 11%, comparativ cu 9% în 2013.

Între timp, Alternativa pentru Germania (AfD) urmează să intre în Parlamentul bavarez pentru prima dată în istorie, cu 11% dintre voturi.

După cum a precizat Financial Times, campania electorală a fost dominată de problema dezbinătoare a imigraţiei, fiind un semn clar că undele de şoc ale deciziei dezastruoase a cancelarului Merkel de a permite în 2015-2016 unui număr de peste un milion de imigranţi să intre în Germania continuă să influenţeze politica germană şi să restructureze peisajul politic.

Alarmat de ascensiunea partidului populist şi anti-imigraţie AfD, CSU a încercat să îi depăşească printr-o retorică dură asupra imigraţiei şi prin lansarea unor dispute cu Merkel pe tema politicii privind azilul.

Dar strategia a părut a avea un efect negativ, îndepărtând zeci de mii de alegători moderaţi ai CSU şi împingându-i în braţele Verzilor.

Michael Weighl de la Universitatea Passau a declarat că atacurile personale ale liderului CSU, Horst Seehofer, împotriva Angelei Merkel, sunt de vină pentru rezultatul slab al acestui partid, potrivit Express.co.uk.

“Acest lucru a creat un climat politic al polarizării, de pe urma căruia Verzii şi AfD au avut cel mai mult de câştigat cu poziţiile lor clare asupra imigraţiei. Pentru CSU, această strategie a avut un efect de recul. Mă aştept ca Seehofer să demisioneze din funcţia de ministru de Interne”, a afirmat Weighl.

Între timp, în condiţiile în care suportul pentru CSU şi SPD s-a diminuat, rezultatul electoral confirmă statutul Verzilor ca o forţă în ascensiune pe scena politică germană. Cu o platformă ce include graniţe deschise, valori social-liberale şi lupta împotriva schimbării climatului, partidul a înregistrat o creştere la 18,5%, de la 8,4% în 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe