Ministrul german de Externe: prietenia Germaniei cu SUA nu este negociabilă

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)

Ministrul german de Externe a pornit marţi spre SUA pentru convorbiri şi să participe la deschiderea Anului Prieteniei Germano-Americane. La plecare, el a declarat că legăturile transatlantice rămân cruciale, în pofida politicilor lui Donald Trump.

Germania trebuie să se implice într-un dialog intensiv cu SUA într-un moment în care există neînţelegeri transatlantice semnificative, a declarat marţi ministrul german de Externe, Heiko Maas, înainte să plece spre Washington.

Deşi Berlinul şi Washingtonul “nu se înţeleg în prezent în toate problemele politice”, prietenia germano-americană “nu este negociabilă”, a afirmat Maas, potrivit Deutsche Welle.

“SUA rămâne cel mai important aliat al europenilor”, a adăugat el.

De la învestirea preşedintelui Donald Trump în ianuarie 2017, relaţiile germano-americane s-au deteriorat din cauza unor probleme precum acordul nuclear iranian, schimbarea climatului, politicile comerciale şi cheltuielile militare în cadrul NATO. În mai multe rânduri, Trump a criticat Germania şi pe cancelarul Angela Merkel, cel mai recent fiind discursul susţinut la Adunarea Generală a ONU.

“Lucrurile care au fost luate drept sigure nu mai sunt în acest fel, trebuie lucrat asupra lor”, a afirmat Maas. În timpul fostului preşedinte american Barack Obama au existat de asemene diferenţe de opinie, însă a existat şi un dialog intensiv. “Acest lucru nu se mai întâmplă”.

Într-un articol scris în luna august, Maas a cerut o relaţie transatlantică mai echilibrată şi, în timpul acestei veri, a mai afirmat că neînţelegerile europenilor cu SUA “nu mai pot fi ignorate”. Totuşi, politicianul în vârstă de 52 de ani a afirmat marţi că el nu crede într-o strategie care se bazează pur şi simplu pe ideea aşteptării administraţiei Trump.

Motivul călătoriei lui Maas la Washington este de a lansa o acţiune de curtoazie prin deschiderea, miercuri, a Anului Prieteniei Germano-Americane.

Sub motto-ul “Wunderbar Together”, vor fi organizate peste 1.000 de evenimente în cele 50 de state americane în următorul an pentru a promova contactul şi cooperarea între cele două tabere. Evenimentele se vor concentra pe diversitate, tehnologie şi climat, printre altele.

Obiectivul “nu este doar menţinerea relaţiei ci, mai degrabă, îmbunătăţirea ei”, a afirmat Maas, adăugând că “Anul Prieteniei” a fost conceput pentru ca oamenii să afle mai multe despre Germania decât o pot afla din mass media.

La Washington, Maas se va întâlni de asemenea cu secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton, reprezentantul SUA pentru comerţ Robert Lighthizer şi cu membri ai Congresului.

În cursul acestei vizite, pe agenda discuţiilor se află situaţia din Siria, acordul nuclear iranian, Rusia şi relaţiile germano-americane, a precizat Ministerul de Externe al Germaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe