Sistemul rusesc S-300 ar fi fost deja livrat Siriei [fotografii divulgate]

Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

O serie de fotografii divulgate au fost postate marţi pe Internet, care au sugerat că sistemul de rachete rusesc S-300 ar fi fost deja livrat Siriei, în ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării anunţase anterior un termen limită de aproximativ 2 săptămâni până la finalizarea planului, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

După cum a notat Al Masdar News, cel puţin trei fotografii au fost postate de Uralinform.Ru, acestea aparent surprinzând sosirea sistemelor Krasukha 4, un sistem de război electronic mobil rusesc. Sistemele au ajuns în Siria luni noaptea prin intermediul avioanelor de transport ruseşti.

Potrivit autorului publicaţiei cu sediul în Rusia, armata rusă ar fi livrat deja Siriei sistemul de apărare aeriană S-300, cu un avion rusesc care a decolat de pe aeroportul Mozdok din regiunea Osetia de Nord.

Raportul a fost publicat după ce, la începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat practic "zonă interzisă zborurilor" spaţiul aerian de deasupra provinciei siriene Latakia – unde este localizată baza aeriană rusească Hmeimim şi unde a avut loc cel mai recent atac aerian israelian la scară mare, atac care a contribuit prin confuzia creată, potrivit Kremlinului, la doborârea accidentală a unui avion de recunoaştere rusesc de către sistemele de apărare aeriană siriene.

În context, Viktor Bondarev, senator rus şi fost comandant al Forţei Aeriene, a declarat luni că Rusia a stabilit o zonă interzisă zborului (no-fly) deasupra Latakiei, după atacul israelian de săptămâna trecută. “Crearea unei zone no-fly deasupra bazei militare ruseşti din Latakia va preveni o repetare a tragediei care a implicat avionul Il-20”, a afirmat el în Consiliul Federaţiei Ruse, adăugând că “este necesar să anunţăm că orice obiecte neautorizate pe cerul de deasupra aeroportului Hmeimim vor fi în mod sigur eliminate”.

Sistemul Krasukha 4 este o parte esenţială a răspunsului Moscovei la acţiunile israelienilor şi aliaţilor lor în Siria, care a fost anunţat luni. Ministerul rus al Apărării a promis că, pe lângă sistemul de apărare antirachetă S-300, vor fi instalate sisteme electronice avansate pentru a “suprima navigaţia prin satelit, sistemele de radar de la bordul avioanelor şi comunicaţiile avioanelor care atacă ţinte pe teritoriul sirian”.

Israelul a susţinut de mult timp că acţionează în principal împotriva ţintelor militare iraniene din interiorul Siriei, deseori lansând rachete din spaţiul aerian “neutru” al Libanului. Noile contramăsuri electronice ruseşti, alături de sistemul S-300, vor acoperi linia de coastă a Siriei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că măsurile urmăresc să “calmeze ‘capetele înfierbântate şi să prevină acţiuni eronate care prezintă un risc pentru soldaţii noştri”.

Şoigu a adăugat că în cazul în care este atacată, în pofida noilor contramăsuri, armata rusă “va acţionă în conformitate cu situaţia” respectivă.

Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că Israelul va continua să atace ţinte iraniene în interiorul Siriei în ciuda îmbunătăţirii sistemelor de apărare siriene.

Netanyahu a făcut declaraţia provocatoare înainte să se îndrepte spre SUA pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump pe marginea Adunării Generale a ONU.

“Israelul a avut succes în ultimii trei ani în ceea ce priveşte prevenirea comasării militare iraniene în Siria, precum şi în subminarea încercărilor Iranului de a livra arme letale către Hezbollah în Liban”, a susţinut premierul israelian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe