Pilotul unui avion rusesc Su-35 susţine că a interceptat un avion american F-22 Raptor deasupra Siriei

Avion de luptă american F-22 Raptor
Avion de luptă american F-22 Raptor (Wikipedia.org)

Cunoscutul website de analiză militară Defence Blog a notat luni că un avion rusesc de vânătoare Su-35 a interceptat recent un avion de luptă american F-22 Raport deasupra Siriei. Dacă se va confirma acest incident, acest lucru va fi foarte semnificativ, ţinând cont de faptul că F-22 este cel mai avansat avion de luptă stealth al Pentagonului, potrivit site-ului Zero Hedge.

Informaţiile privind acest incident au fost publicate pe contul de Instagram al unui pilot rus retras, iar Defence Blog le-a analizat ulterior. Totuşi, Pentagonul neagă acurateţea informaţiilor. Pilotul rus aparent zbura cu un avion Su-35, considerat a fi cel mai bun avion de vânătoare al Rusiei, şi a postat imagini care aparent surprind un avion F-22 zburând deasupra Siriei, pilotul rus aflându-se în poziţie de tragere.

Pilotul avionului Su-35 a afirmat că a luat în vizor avionul F-22 în timpul interceptării şi a postat fotografiile drept dovadă, însă nici Rusia şi nici SUA nu au recunoscut incidentul.

“Fotografiile, realizate de sistemul de cercetare cu infraroşu al avionului Su-35S, prezintă în spectru infraroşu un avion de luptă F-22 Raptor zburând deasupra Siriei”, potrivit Defence Blog.

Detaliile tehnice privind modul în care avionul Su-35 ar fi localizat avionul stealth F-22 sunt rezumate de Defence Blog după cum urmează:

Sistemul de căutare cu infraroşu al avionului Su-35S, numit OLS-35, include un senzor cu infraroşu, un aparat de masurat cu laser, un dispozitiv pentru a asigura precizia tirului şi o cameră de filmat. Acest sistem este folosit pentru a determina poziţia generală a unui avion într-o rază de 50 km şi ar putea fi util la detectarea avioanelor stealth, precum F-22, la intervale mai mici de acţiune.

“Sistemul scanează spaţiul aerian din faţa avionului pentru a găsi semnături termice cauzate de motoarele şi/sau de suprafaţa de frecare a avioanelor care se deplasează prin aer”.

OLS-35 este identificat ca un upgrade la avioanele de vânătoare ruseşti şi, deşi caracteristica de “invizibilitate” a avionului F-22 nu a fost neapărat compromisă, sistemul de căutare rusesc ar putea în teorie să restrângă poziţia avionului stealth pentru a-l lua în vizor de la o distanţă mică.

Însă analişti militari au descris încercarea de a monitoriza un avion de luptă stealth cu capabilităţile lui F-22 şi cu acest tip de tehnologie de imagistică termică ca fiind similară cu acţiunea de a “te uita printr-un pai de băut”.

Pilotul rus a furnizat următorul comentariu în postarea sa, potrivit unei traduceri a Business Insider: “F-22 a fost arogant şi a fost pedepsit după o scurtă bătălie aeriană, pentru care bineînţeles că mi-am încasat-o”.

Între timp, un oficial al Pentagonului a răspuns la aceste afirmaţii, sugerând că este vorba de o dezinformare rusească:

Eric Pahon, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat pentru Business Insider că nu a reuşit să verifice “afirmaţiile făcute pe Instagram”, însă a precizat că “Rusia desfăşoară o campanie concentrată de dezinformare în Siria pentru a semăna confuzie şi a submina eforturile din zonă ale SUA şi ale aliaţilor săi”.

În cazul în care afirmaţiile pilotului rus sunt reale, pilotul avionului stealth F-22 ar fi fost alertat de arma inamicului. Totuşi, probabil Pentagonul nu ar fi dorit ca un astfel de incident să fie mediatizat.

În ultima săptămână, spaţiul aerian din Siria a devenit mult mai periculos după doborârea accidentală a unui avion de recunoaştere rusesc de către sistemele de apărare aeriană siriene. Incidentul, în care au murit 15 soldaţi ruşi aflaţi la bordul avionului, a avut loc după o confuzie creată de atacuri aeriene israeliene la scară mare asupra Siriei.

Luni, Rusia a anunţat intenţia de a furniza regimului din Damasc sistemul său de antiaerian S-300, în ciuda faptului că oficiali americani şi israelieni au declarat că mişcarea reprezintă o provocare gravă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe