Sistemul medical din Moldova lovit de coronavirus

Şeful ANSP: din 60 de persoane din domeniul sănătăţii, doar 9 au avut contact direct cu bolnavi, 4 au transmis şi în familie, iar 47 s-au infectat pe cale comunitară
Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

În contextul în care în acest weekend, fostul ministru al Sănătăţii Ala Nemerenco a menţionat că, până sâmbătă, în Republica Moldova erau deja 36 lucrători medicali: 9 medici, 19 felceri/asistente medicale, 7 infirmiere şi un şofer infectaţi cu virusul Wuhan ceea ce constituia 18% din numărul total, plus un medic decedat, luni 30 martie, şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a specificat că din 263 de cazuri confirmate oficial cu virusul Wuhan, „avem 60 de persoane cu apartenenţă la o instituţie medicală publică sau privată, sau cu specialitate medicală care activează în alte domenii”, ceea ce constituie circa 23 la sută.

Însă, a specificat acesta, din 60 de persoane cu diagnosticul confirmat „avem doar 9 persoane, dintre care 4 medici, 3 asistenţi medicali şi 2 infirmiere direct legate cu prestarea serviciilor de asistenţă medicală”, ceea ce constituie 3,4 la sută din totalul cazurilor confirmate de coronavirus.

Şeful ANSP a mai subliniat că 4 dintre persoanele infectate au căpătat virusul Wuhan pe cale habituală de transmitere, „adică un membru de familie, de regulă familie de medici, a contractat virusul şi l-a transmis celuilalt, dar aceasta este totuşi calea habituală de transmitere în condiţii de domiciliu şi nicidecum nu trebuie să fie legat de locul de lucru”.

Mai sunt şi alte 21 de cazuri, medici, asistenţi medicali şi infirmiere care nu au putut clar stabili în ancheta epidemiologică sursa probabilă, astfel că modul lor de contaminare cu virusul Wuhan este calificat ca necunoscut. Celelalte 26 de persoane s-au infectat prin cale posibil comunitară de transmitere. „Logic ar fi ca aceste 26 să le sumăm cu celelalte 21 şi să vorbim de calea comunitară locală de transmitere”, a punctat Furtună.

În contextul în care şeful statului Igor Dodon a postat pe pagina sa de socializare fotografii cu familia la plimbare în plină carantină de virus comunist, iar ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu a fost observată la cumpărături fără mască şi mănuşi, fiind ambii dur criticaţi de internauţi pentru acţiunile lor, şeful ANSP le-a venit în apărare, specificând că „eu sunt fără mască şi o să mă vedeţi şi în stradă fără mască şi reiterez poziţia OMS şi tactica noastră reieşind din această poziţie. Poartă măşti două categorii de persoane, cei bolnavi şi cei care acordă asistenţă celor bolnavi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe