Sistemul de pensii riscă falimentul în 10-15 ani

Bătrâni, pensionari
Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)

Sistemul de pensii va fi falimentar într-un interval de 10-15 ani, susţin specialiştii, care dau vina, în principal, pe declinul demografic înregistrat de ţara noastră în ultimii 26 de ani, munca la negru, migraţia masivă în alte state europene şi creşterea speranţei de viaţă, relatează publicaţia Adevărul.

Sistemul de pensii şi demografia

Sociologul Mircea Kivu a explicat că natalitatea, creşterea speranţei de viaţă şi emigrarea persoanelor de vârstă adultă fac ca piramida vârstelor să arate diferit, iar, pe măsură ce trec anii, creşte proporţia bătrânilor şi scade proporţia tinerilor.

În prezent, 100 de persoane adulte trebuie să susţină financiar pensiile a 25 de bătrâni trecuţi de 65 de ani, însă, dacă lucrurile merg în aceeaşi direcţie, în anul 2050, 100 de persoane ar fi nevoite să susţină 50 de bătrâni. Făcând o analogie, Mircea Kivu a arătat că sistemul de pensii al statului a fost gândit ca un sistem Caritas, bazat pe principiul solidarităţii.

"El funcţionează atâta vreme cât în sistem intră mai mulţi decât ies. În ultimii ani, fenomenul este unul invers, iar aşa cum Caritas a dat faliment, aşa se va întâmpla şi cu sistemul de pensii. Pentru cei care au acum 25-30 de ani, veştile nu sunt deloc bune", a adăugat sociologul.

La rândul său, directorul Centrului de Cercetări Demografice Vladimir Trebici al Academiei Române, profesorul Vasile Gheţău, a subliniat că statisticile privind evidenţia populaţiei sunt clare, în sensul în care la începutul anului 1990, România avea 23,2 milioane de locuitori, iar acum, în 2014, a are o populaţie de sub 20 de milioane de locuitori.

Din păcate, perspectivele pentru 2060 sunt înspăimântătoare. Potrivit cercetătorilor, în anul respectiv, România ar ajunge, în variantă optimistă, la 14,3 milioane de locuitori, iar în varianta pesimistă la 12,5 milioane de locuitori.

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS), populaţia continuă să scadă, cu intensităţi diferite pe sexe şi se află într-un proces lent, dar continuu, de îmbătrânire demografică. În opinia specialiştilor, problema îmbătrânirii populaţiei nu este numai o problemă demografică, ci mai ales una economică, socială, culturală şi medico-sanitară.

La 1 ianuarie 2014, aproximativ 19,4% din populaţia de la sate depăşise vârsta de 65 de ani, iar cei de peste 80 de ani reprezentau 4% din totalul populaţiei. Din totalul longevivilor, peste 35,5% erau bărbaţi şi 64,5% erau femei, arată INS.

Sistemul de pensii şi munca la negru

O altă cauză pentru care sistemul de pensii riscă falimentul este munca la negru. Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Costin Dumitru, susţine că în ţara noastră se munceşte mult la negru, mai exact 15% din tot ce înseamnă piaţa muncii, adică 600.000 de persoane, nu au contract de muncă. La această situaţie se adaugă şi migraţia masivă a populaţiei, oamenii ajungând să plătească taxele sociale în alte ţări.

Şeful BNS se plânge că nici politicile educaţionale nu sunt concordante cu ceea ce se cere pe piaţa muncii, astfel că absolvenţii nu au prea mare succes în a-şi găsi un loc de muncă:

"Practic, nu vine nimic din spate, nu intră nimic în mecanismul de contribuabili. Prin urmare, sistemul supravieţuieşte în felul următor: se împrumută de la bugetul de stat, luând bani care ar trebui să meargă spre inovaţie şi dezvoltare. Aceste sume sunt transferate în fondul public de pensii. Când vor ieşi la pensie decreţeii, persoanele născute la sfârşitul anilor ’60, sistemul va fi complet în genunchi."

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie