Siria: O grupare afiliată Al-Qaeda şi-a executat rivalii

(photos.com)

Gruparea siriană 'Statul Islamic în Irak şi Levant' (EIIL), apropiată de Al-Qaeda, a executat zeci de luptători rivali în ultimele două zile, în contextul în care miliţia şi-a recâştigat o mare parte din teritoriul pierdut în provincia siriană Raqqa, din nord-estul ţării, au indicat activişti pentru drepturile omului, preluaţi de Reuters.

Unul dintre activişti a declarat sub acoperirea anonimatului că până la 100 de luptători ai Jabhat al-Nusra (o altă grupare afiliată Al-Qaeda) şi ai brigăzii Ahrar al-Sham, capturaţi de EIIL în oraşul Tel Abyad, de la graniţa cu Turcia, în zona Qantari şi în Raqqa, capitala provinciei cu acelaşi nume, au fost împuşcaţi.

Nu a existat nicio confirmare din surse independente a acestei relatări.

'Aproximativ 70 de corpuri, cele mai multe purtând urmele unor împuşcături în cap, au fost strânse şi trimise la Spitalul Naţional din Raqqa', a indicat activistul.

'Mulţi dintre cei executaţi au fost răniţi în luptă. Faptul că Jabhat al-Nusra şi Ahrar al-Sham sunt ideologic similare cu EIIL nu a contat', a adăugat el.

Ascensiunea EIIL a alarmat ţările occidentale, care exercită opoziţia siriană să participe la conferinţa de pace din Elveţia, programată peste 10 zile, şi l-a ajutat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să se prezinte drept singura alternativă laică la extremism.

Potrivit Reuters, lupta dintre EIIL, luptătorii rivali şi rebelii mai moderaţi s-a soldat cu sute de victime în ultimele 10 zile şi a afectat gruparea EIIL, condusă de jihadişti străini.

Cu toate acestea, potrivit activiştilor, gruparea a reuşit să se regrupeze şi să recucerească duminică o mare parte din fieful său din Raqqa, dând astfel o lovitură puternică grupurilor rebele rivale susţinute de statele din Golf şi ţările occidentale.

În Raqqa, singura capitală de provincie aflată sub controlul rebelilor, activiştii au indicat că militanţii EIIL s-au confruntat cu resturi ale unităţilor de luptă rivale, inclusiv ale Jabhat al-Nusra, în mai multe cartiere ale oraşului.

Potrivit lui Abu Khaled al-Walid, un activist din zona de frontieră, mulţi luptătorii Ahrar al-Sham, unul dintre cele mai puternice grupuri rebele, nu au dorit să se confrunte cu EIIL deoarece combatanţii erau localnici între care nu existau dispute.

'Mulţi nu au văzut niciun sens să se lupte cu propriile rude. EIIL controlează acum 95% din Raqqa şi din împrejurimile sale rurale. A fost reluat controlul şi asupra localităţii Tel Abyad', a indicat el.

Raqqa, situat pe râul Eufrat, la 385 de kilometri nord-est de capitala Damasc, este cel mai important oraş care a căzut complet în mâinile adversarilor lui Assad de la revolta împotriva regimului său, izbucnită în martie 2011.

Într-o declaraţie, EIIL le-a cerut triburilor din Raqqa să îşi scoată membrii din unităţile rebele anti-EIIL şi a precizat că atacurile împotriva grupului au fost menite să 'distrugă nucleul califatului' şi să promoveze o alternativă 'păgână'.

EIIL s-a retras din Raqqa şi din alte oraşe din nordul Siriei în această lună, după ce o alianţă rebelă islamistă i-a atacat fiefurile, profitând de creşterea resentimentelor populaţiei faţă de comandanţii străini ai EIIL, de uciderea de către grupare a altor rebeli şi de încercarea sa de a impune o interpretare strictă a legii islamice.

Cu toate acestea, în ultimele zile, EIIL a reuşit să se regrupeze, folosind, printre altele, lunetişti şi atentatori sinucigaşi.

Surse din cadrul opoziţiei au declarat că expertiza comandanţilor străini ai EIIL, printre care o figură cunoscută cum ar fi Omar al-Shishani, a fost crucială pentru ascensiunea grupării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe