Siria acuză Israelul de un nou atac asupra aeroportului din Damasc

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Mass media siriană susţine că Damascul a trebuit să activeze sistemele de apărare pentru a doborî rachete israeliene care se îndreptau spre aeroportul din capitala siriană. Dar un observator independent al războiului sirian a afirmat că rachetele se îndreptau spre un depozit cu arme iraniene.

Israelul a lansat rachete asupra unei ţinte în apropierea capitalei siriene Damasc, a susţinut duminică agenţia siriană de ştiri de stat SANA.

“Sistemele noastre de apărare au răspuns unui atac cu rachete israeliene asupra aeroportului internaţional din Damasc şi au doborât câteva rachete ostile”, a precizat o sursă militară citată de SANA, precizează Deutsche Welle.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie independentă de monitorizare a războiului sirian cu sediul în Marea Britanie, care se bazează pe o reţea de surse terestre, a susţinut că rachetele ar fi vizat de fapt un depozit de arme situat în apropierea aeroportului, un depozit probabil folosit de forţele iraniene sau grupul militant libanez Hezbollah.

O purtătoare de cuvânt a Forţelor de Apărare Israeliene a afirmat că Israelul nu comentează rapoartele din mass media străină.

Totuşi, nu ar fi pentru prima dată când Israelul atacă obiective pe teritoriul sirian. La începutul acestei luni, un oficial israelian a declarat că Forţele de Apărare Israeliene au lovit peste 200 de ţinte iraniene şi ale Hezbollah în Siria.

Soldaţii iranieni şi luptătorii Hezbollah susţin trupele guvernamentale siriene în lupta împotriva rebelilor şi jihadiştilor. Iranul este un susţinător major al grupului militant Hezbollah şi este acuzat că furnizează militanţilor şiiţi arme şi rachete. Israelul a declarat în repetate rânduri că va ataca orice asistenţă militară către Hezbollah.

Incidentul din apropierea aeroportului din Damasc a avut loc într-un moment în care Turcia a cerut Rusiei şi Iranului – ambele fiind susţinători majori ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad – să prevină o ofensivă condusă de Damasc asupra provinciei Idlib, ultima fortăreaţă majoră a rebelilor sirieni.

Deşi Turcia, care susţine grupuri rebele aparent moderate din Siria, a eşuat să obţină un acord de încetare a focului, avioanele de luptă ale regimului sirian au renunţat la o campanie aeriană desfăşurată în regiune.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat că ţara sa se află în contact cu diverse ţări, precum şi cu “toţi actorii din Siria” pentru a obţine un acord de încetare a focului în Idlib.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe