Pe marginea prăpastiei. SUA îl acuză pe Assad că a aprobat un atac cu gaz în Idlib

Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria.
Soldat sirian pro-guvernamental în oraşul Hamouriyah, Siria. (Getty Images)

În acest moment nimeni nu mai mimează vreo surpriză sau suspans în legătură cu prea familiarul scenariu al Washingtonului cu privire la Siria, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Ziarul american The Wall Street Journal (WSJ) a publicat duminică seară un raport exploziv, în timp ce avioanele de luptă ruseşti şi siriene au continuat să desfăşoare raiduri aeriene deasupra regiunii Idlib, controlate de rebeli afiliaţi grupului terorist Al-Qaeda. Raportul a citat oficiali americani anonimi afirmând că: “Preşedintele sirian Bashar al-Assad a aprobat utilizarea clorului gazos în cadrul unei ofensive împotriva ultimei fortăreţe rebele majore din ţară”.

Poate şi mai alarmant este faptul că raportul precizează că Trump este nehotărât dacă noile lovituri aeriene punitive ar putea atrage după sine extinderea atacului şi la aliaţii lui Assad - Rusia şi Iran.

Oficiali americani anonimi susţin că se află în posesia unor informaţii potrivit cărora ei susţin că Assad ar fi dat deja ordinul pentru utilizarea unei arme chimice în Idlib. Şi, aparent, aceşti oficiali chiar au identificat tipul de armă chimică folosită: clorul gazos.

Oficialii anonimi au spus WSJ despre "noua informaţie americană", ceea ce pare a fi o replică destul de familiară a modului în care a fost prezentată publicului american invazia din 2003 a Irakului (şi anume "oficialii anonimi" şi asigurări vagi de informaţii secrete) – chiar dacă poziţia faţă de Idlib este dezvăluită acum într-un ritm mult mai rapid:

Temeri privind un masacru au fost alimentate de noi informaţii americane care indică faptul că Assad a dat undă verde armatei să folosească clor gazos în cadrul oricărei ofensive, au afirmat oficialii americani. Nu a fost clar din cele mai recente informaţii dacă Assad a dat de asemenea armatei permisiunea să folosească gaz sarin - un agent neurotoxic interzis de legislaţia internaţională -agent chimic mortal ce a fost folosit de câteva ori în atacuri precedente lansate de regim împotriva zonelor deţinute de rebeli.

Se pare că Washingtonul spune că un atac american asupra forţelor şi locaţiilor guvernamentale siriene este acum aproape inevitabil.

Şi, potrivit raportului, preşedintele american Donald Trump ar putea în cele din urmă să dea ordin de a ataca chiar dacă nu există nicio acuzaţie de atac chimic. WSJ raportează:

Într-o discuţie recentă despre Siria, persoane familiarizate cu situaţia au afirmat că preşedintele Trump a ameninţat că va efectua un atac masiv împotriva lui Assad dacă acesta va declanşa un masacru în Idlib - provincia nord-vestică care a devenit ultimul refugiu pentru mai mult de trei milioane de oameni şi circa 70.000 de luptători ai opoziţiei pe care regimul îi consideră terorişti.

Mai mult, potrivit WSJ, Pentagonul îşi pregăteşte diverse opţiuni militare, însă Trump nu a decis ce anume ar declanşa un răspuns militar sau dacă SUA ar viza forţele militare ruseşti sau iraniene care îl ajută pe Assad în Siria, au afirmat oficialii americani.

Acesta este primul indiciu al posibilităţii că oficialii de la Casa Albă şi din domeniul apărării ar lua în calcul atacarea "forţelor militare ruseşti sau iraniene" - ceea ce ar fi o escaladare monumentală a tensiunilor şi ar putea împinge lumea în pragul celui de-al Doilea Război Mondial, mai susţine Zero Hedge.

Raportul WSJ citează discuţiile de la Casa Albă cu privire la un al treilea atac - o referire la atacurile SUA asupra Siriei în aprilie 2017 şi aprilie 2018 după ce Damascul a fost acuzat de folosirea armelor chimice - indicând că "ar fi mai mare decât primele două" şi ar putea viza Rusia şi Iranul.

Acest raport incredibil de alarmant al WSJ mai susţine:

În timpul dezbaterilor din acest an privind modul de a acţiona la cel de-al doilea atac, echipa consilierilor pentru securitate naţională a lui Trump a luat în considerare atacarea unor ţinte ruseşti sau iraniene în Siria, au declarat persoane familiare cu discuţiile. Dar Pentagonul a făcut presiuni pentru a se efectua acţiuni mai cumpătate, au declarat oficiali americani, iar ideea a fost în cele din urmă respinsă şi considerată prea riscantă.

În cursul dezbaterii din acest an cu privire la modul de răspuns la cel de-al doilea atac, echipa de securitate a lui Trump a cântărit ideea de a lovi ţinte ruseşti sau iraniene în Siria, au spus persoanele familiarizate cu discuţiile. Dar Pentagonul a cerut un răspuns mai cumpătat, au notat oficialii americani, iar ideea a fost în cele din urmă respinsă ca fiind prea riscantă.

A treia lovitură aeriană americană probabil va fi mai extinsă decât primele două şi Trump va trebui din nou să ia în considerare dacă va lovi sau nu ţinte precum sisteme de apărare ruseşti pentru a da o lovitură mai grea armatei lui Assad.

În cursul dezbaterii din acest an cu privire la modul de reacţiona la cel de-al doilea atac, echipa de securitate a lui Trump a cântărit ideea de a lovi ţinte ruseşti sau iraniene în Siria, au spus persoanele familiarizate cu discuţiile. Dar Pentagonul a cerut un răspuns mai cumpătat, au notat oficialii americani, iar ideea a fost în cele din urmă respinsă ca fiind prea riscantă.

Un al treilea atac american ar fi mai mare decât primele două şi Trump va trebui din nou să decidă dacă va ataca ţinte precum sistemele de apărare antiaeriene ruseşti din Siria în încercarea de a-i da o lovitură mai grea armatei lui Assad.

În urmă cu câteva zile, ambasadorul francez, a cărui ţară a promis de asemenea că va ataca Siria dacă vor apărea dovezi credibile privind folosirea armelor chimice în Idlib, a afirmat la o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU: “Siria se află din nou pe marginea prăpastiei”.

Cu Rusia şi Iranul aflate în calea Occidentului în ceea ce priveşte Idlib, s-ar putea ca, într-adevăr, întreaga regiune şi, nu numai, să se afle la marginea prăpastiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe