Preşedintele turc avertizează cu privire la un dezastru umanitar în Idlib

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele Turciei a avertizat cu privire la un dezastru umanitar în cazul continuării unei ofensive guvernamentale siriene asupra enclavei rebele Idlib.

Remarcile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, publicate într-un articol de opinie în 11 septembrie, au loc în contextul în care avioane de luptă ruseşti şi siriene au reluat o campanie de bombardare în regiune, pe fondul pregătirilor unui asalt major, potrivit RFE/RL.

În articolul publicat în Wall Street Journal, Erdogan a susţinut că această comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri în ceea ce priveşte Idlib. Altfel, a avertizat el, “întreaga lumea va suporta consecinţe”.

Săptămâna trecută, Erdogan s-a întâlnit cu omologul să rus şi cu cel iranian în Teheran, în timp ce Rusia a continuat să îşi consolideze forţele în estul Mediteranei.

Avertismentul lui Erdogan a fost lansat după ce Wall Street Journal (WSJ) a publicat duminică seară un raport exploziv în care a citat oficiali americani anonimi afirmând că: “Preşedintele sirian Bashar al-Assad a aprobat utilizarea clorului gazos în cadrul unei ofensive împotriva ultimei fortăreţe rebele majore din ţară”.

Poate şi mai alarmant este faptul că Trump nu a decis ce anume ar declanşa un răspuns militar sau dacă SUA ar viza forţele militare ruseşti sau iraniene care îl ajută pe Assad în Siria, potrivit Zero Hedge.

În aprilie 2017 şi aprilie 2018 forţele americane şi aliaţii lor au atacat Siria ca urmare a unor acuzaţii nedovedite în mod incontestabil că guvernul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice asupra civililor. Damascul şi Moscova au negat acuzaţiile. De altfel, Kremlinul şi diverşi analişti atrag atenţia asupra faptului că un scenariu similar este pe cale să se repete. Acele două atacuri au avut loc într-un moment în care forţele guvernamentale obţineau victorii importante împotriva rebelilor şi jihadiştilor şi recuperau tot mai multe teritorii ocupate de aceştia. Iar acum, Assad este pe cale să lanseze o ofensivă asupra ultimei fortăreţe rebele din Siria.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a fost citat de televiziunea turcă de stat afirmând luni că atacurile aeriene şi terestre din Idlib trebuie să înceteze imediat şi să se încheie un acord de încetare a focului.

Moscova şi Teheranul i-au oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad un suport crucial în timpul războiului sirian, care a început cu o campanie guvernamentală de suprimare a manifestanţilor din opoziţie în martie 2011.

La rândul ei, Turcia susţine grupuri rebele şi are soldaţi staţionaţi în nordul Siriei.

Războiul sirian ce durează de peste 7 ani a provocat moartea a peste 400.000 de persoane şi strămutarea altor câtorva milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe