Severin, condamnat pentru corupţie, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române

Adrian Severin
Adrian Severin (Epoch Times România)

Deşi condamnat definitiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fostul europarlamentar PSD Adrian Severin va participa, luni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, eveniment organizat sub egida Ministerului Afacerilor Externe.

De altfel, Severin - fost ministru de Externe - a fost prezent şi la ceremonia de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, organizată de Ateneul Român din Bucureşti, stârnind şi atunci un val de nemulţumire în spaţiul public.

Reamintim că Severin, împreună cu alţi trei colegi europarlamentari de alte naţionalităţi, a fost ţinta unui scandal răsunător în primăvara lui 2011, după ce reporterii de la Sunday Times au prezentat dovezi video că cei patru s-au arătat dispuşi să intervină în Parlamentul European (PE) în ceea ce priveşte unele legi, în schimbul unor sume de bani.

Pretinzând că sunt reprezentanţi ai unor corporaţii, reporterii sub acoperire au încercat să "cumpere" serviciile unor europarlamentari, cărora le-au promis sume consistente de bani, pentru a le susţine interesele în PE. Severin a fost unul dintre politicienii care s-au lăsat cumpăraţi de falşii corporatişti, contra sumei de 100.000 euro/anual, plus 4.000 de euro/zi, pentru fiecare zi în care ar fi susţinut interesele acestora în PE.

Pe parcursul documentării rechizitoriului DNA în dosarul Severin, unul dintre jurnalişti a declarat că, la baza acţiunii lor "sub acoperire", a stat suspiciunea că în Parlamentul European (PE) există "lobbyşti" care influenţau excesiv activitatea instituţiei.

Ulterior, Severin a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în dosarul deschis ca urmare a dezvăluirilor. În februarie 2018, a fost eliberat condiţionat, după ce a executat un an şi trei luni din pedeapsa primită.