Seul sechestrează o navă sub pavilion Hong Kong suspectată că ar fi transferat petrol Phenianului

Coreea de Sud a sechestrat o navă care naviga sub pavilionul Hong Kong-ul şi care aparent a transferat petrol pe o navă nord-coreeană, încălcând astfel sancţiuni impunse ONU împotriva Coreei de Nord pentru testele sale nucleare şi de rachete balistice.
Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007.
Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007. (Getty Images)

Ministerul de Externe a declarat că petrolierul Lighthouse Winmore a plecat din portul sud-coreean Yeosu, transportând petrol rafinat pe care apoi aparent l-a transferat pe o navă nord-coreeană în apele internaţionale în 19 octombrie.

Departamentul Trezoreriei americane a publicat recent imagini de satelit cu două nave care aparent efectuau un transfer ilegal de tipul "de la navă la navă" în apele internaţionale în aceeaşi zi.

Departamentul a identificat una dintre nave ca fiind nava nord-coreeană sancţionată Rye Song Gang 1, dar nu a comunicat numele celuilalt vas. Oficialii sud-coreeni nu au putut confirma vineri dacă a doua navă a fost Lighthouse Winmore.

“Conform sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU este interzis transferul oricărui [produs] către o navă nord-coreeană”, a afirmat un oficial al Ministerului sud-coreean de Externe pentru CNN, adăugând că Lighthouse Winmore a fost sechestrată când a revenit în portul Yeosu în 24 noiembrie.

Preşedintele american Donald Trump i-a adresat, joi, omologului său chinez, Xi Jinping, un avertisment pe Twitter, după ce sateliţii de spionaj americani au fotografiat aproximativ 30 de tranzacţii ilegale care implică nave chinezeşti ce vând petrol Coreei de Nord pe mare în luna octombrie. Liderul american a mai declarat c[ este foarte dezamăgit de acţiunile Chinei şi a menţionat că “nu va exista nicio soluţie amicală” dacă acest lucru va continua să aibă loc.

Coreea de Sud a afirmat că Lighthouse Winmore şi echipajul său încă se află în custodia autorităţilor locale şi sunt investigaţi. La bordul navei au fost 23 de cetăţeni chinezi şi 2 cetăţeni birmanezi, au precizat oficiali, adăugând că li se va permite să plece din ţară doar după finalizarea investigaţiei.

China a negat faptul că încalcă sancţiunile ONU aplicate împotriva Coreei de Nord.

Lighthouse Winmore a fost una dintre cele 10 nave cărora SUA a cerut Naţiunilor Unite să le fie interzis accesul în porturile internaţionale în această lună din cauza presupuselor lor legături cu Phenianul, potrivit Reuters.

Această mişcare a avut loc după ce ONU a inclus pe lista sa neagră patru nave în luna octombrie, inclusiv una care a fost surprinsă în 2016 făcând contrabandă cu 30.000 de lansatoare de rachete de producţie nord-coreeană.

Potrivit declaraţiilor autorităţilor sud-coreene, Lighthouse Winmore a fost închiriată de compania taiwaneză Billions Bunker Group şi se îndrepta spre Taiwan când a transferat petrolul transportat pe patru nave, dintre care una nord-coreeană.

“Aceasta este una dintre principalele modalităţi prin care Coreea de Nord foloseşte o reţea ilegală pentru a ocoli sancţiunile Consiliului de Securitate al ONU”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sud-coreean.

Guvernul din Hong Kong a precizat într-o declaraţie publicată vineri că este la curent cu rapoartele media privind confiscarea navei Lighthouse Winmore. “Discutăm cu părţile coreene preocupate pentru a obţine mai multe informaţii privind incidentul şi vom lua măsurile corespunzătoare dacă este necesar”, potrivit declaraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe