Serghei Lavrov susţine că Ucraina şi-a pierdut independenţa

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ucraina şi-a pierdut de fapt independenţa şi controlul asupra economiei naţionale din cauza crizei interne provocate de unele ţări occidentale coordonate de SUA, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, revistei italiene Panorama.

“Timp de mulţi ani, s-au făcut încercări pentru a forţa Kievul să facă o alegere falsă, şi anume ‘fie sunteţi cu noi, fie împotriva noastră’, între dezvoltarea cooperării cu Estul sau cu Vestul, ceea ce a rezultat în cele din urmă în prăbuşirea statalităţii ucrainene, care nu a fost niciodată puternică. Rezultatul actual este pierderea independenţei, oamenii suferă, s-a prăbuşit economia ţării, care a avut toate oportunităţile să devină una dintre cele mai stabile şi puternice din Europa”, a declarat Lavrov.

Diplomatul rus a mai susţinut că “un grup de state vestice coordonate de SUA – care consideră că întreaga lume se află în sfera influenţei lor– este responsabil pentru criza politică internă din Ucraina, conform TASS.

“Nu este nimic pro-Ucraina în politică Occidentului, totul este anti-rusesc. Putem vedea că pentru SUA şi o parte din aliaţii săi, discuţiile privind crearea unui spaţiu de pace, securitate şi stabilitate în regiunea euro-atlantică au fost doar o acoperire pentru continuarea practicii arhaice de a acapara spaţiul geopolitic, de a se extinde către est, atât prin extinderea NATO cât şi prin implementarea programului Parteneriatului Estic al UE”, a adăugat Lavrov.

Ministrul rus a făcut comenariile la peste o săptămână după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că Ucraina a primit primele rachete Javelin şi unităţi de lansare americane.

În luna martie, Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea sistemului Javelin Ucrainei la un cost estimativ de 47 milioane de dolari.

“Pot confirma faptul că mult aşteptata armă a sosit în armata ucraineană”, a afirmat Poroşenko pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe