Ucraina primeşte sisteme de rachete americane Javelin, susţine Poroşenko

Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani
Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani (Wikimedia.org)

Ucraina a primit primele rachete Javelin şi unităţi de lansare americane, a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

În luna martie, Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea sistemului Javelin Ucrainei la un cost estimativ de 47 milioane de dolari.

“Pot confirma faptul că mult aşteptata armă a sosit în armata ucraineană”, a afirmat Poroşenko pe Facebook.

Kievul şi Washingtonul consideră că sistemul Javelin va ajuta Ucraina să îşi construiască capacitatea de apărare pe termen lung.

SUA a fost unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi în conflictul izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014, care a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane.

Însă decizia de a furniza ajutoare letale a fost sensibilă şi Moscova a declarat în repetate rânduri că aprovizionarea Ucrainei cu arme va destabiliza şi mai mult situaţia ca urmare a încurajării Kievului să folosească forţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe