Senator PNL anunţă o nouă criză a lemnului. Aproape jumătate dintre români vor face frigul

O decizie a ministrului Apelor şi Pădurilor creează un blocaj decizional la Romsilva şi premisele unei noi crize a lemnelor de foc, susţine liberalul Iancu Caracota.
(DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Guvernul este incapabil să rezolve problema lemnelor de foc pentru populaţie iar oamenii vor face frigul în această iarnă, susţine senatorul PNL Iancu Caracota. Potrivit acestuia, criza este declanşată în urma unei decizii luate de ministrul Apelor şi Pădurilor care a "decapitat" Romsilva, ducând la un blocaj decizional.

"Se cunoaşte faptul că necesarul de lemn de foc este de aproximativ 7 milioane mc în fiecare an, din care Romsilva poate asigura până la 4,5 milioane mc, iar diferenţa de aproximativ 2,5 milioane mc trebuie furnizată de ceilalţi administratori sau deţinători de pădure din România. Anul acesta este o situaţie mult mai dificilă în raport cu anii trecuţi din cauza problemelor administrative, în principal de la Romsilva, unde conducerea a fost decapitată în pragul iernii. Această decizie a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, creează un blocaj decizional la Romsilva şi premisele unei noi crize a lemnului de foc", susţine liberalul, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Liberalul reaminteşte că în România, aproape jumătate (47%) din totalul gospodăriilor utilizează lemnul ca mijloc de încălzire, iar Guvernul este incapabil şi anul acesta să rezolve problema lemnelor de foc pentru populaţie.

Senatorul PNL a atras atenţia că, în urma unei decizii luate de ministrul Apelor şi Pădurilor, a apărut "un blocaj decizional" la Romsilva, care ar putea duce la riscul apariţiei unei noi crize a lemnului de foc.

În consecinţă "lipsa previzibilă a cantităţilor necesare de lemn va pune presiune asupra preţului de achiziţie şi astfel populaţia va putea cumpăra cu dificultate lemnele. Deşi preţul porneşte direct din pădure de la aproximativ 150 lei/mc, el va ajunge în curţile oamenilor la 500 - 550 lei/mc, uneori chiar şi mai mult".

În aceste condiţii, Caracota îi cere ministrului Apelor şi Pădurilor să identifice soluţii urgente pentru sprijinirea populaţiei, astfel încât aprovizionarea cu lemn de foc să fie constantă, facilă şi la un preţ permisiv şi reaminteşte că liberalii au depus, la Parlament, o moţiune simplă împotriva ministrului Ioan Deneş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne