Semnal de alarmă: Pierderi de miliarde de dolari! PSD-ALDE tratează iresponsabil exploatarea gazelor din Marea Neagră

Coaliţia PSD-ALDE va cauza pierderi de miliarde de dolari satului român dacă va merge înainte cu Legea exploatărilor de gaz din Marea Neagră, a acuzat deputatul Nicuşor Dan, înainte de votul din Parlament.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
09.07.2018

Modul în care Guvernul şi coaliţia PSD-ALDE tratează problema exploatărilor de gaz din Marea Neagră este unul iresponsabil, generând pierderi de miliarde de dolari pentru statul român, a tras un semnal de alarmă luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Nicuşor Dan.

"Votarea de către Parlamentul României a Legii exploatărilor de gaz din Marea Neagră, fără o dezbatere reală şi fără modificări consistente, ar consfinţi aceste pierderi. După ce legea a trecut de Senat fără o dezbatere importantă în spaţiul public pe marginea ei, nu e cazul ca şi la Camera Deputaţilor, for decizional, să repetăm această greşeală şi să grăbim adoptarea ei pentru ca deputaţii să plece liniştiţi în vacanţă. Mizele legii sunt mult mai importante, sunt pe termen lung şi trebuie să ne gândim serios înainte de a decide condiţiile de valorificare a exploatărilor de gaze din Marea Neagră", a declarat Nicuşor Dan.

Deputatul a arătat că, potrivit studiului "Contribuţia proiectelor de explorare şi producţie a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei româneşti", realizat de Deloitte la cererea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, avem de-a face cu următoarele estimări:

- 170 miliarde metri cubi extraşi

- 51,8 miliarde USD valoarea gazului extras

- 22,2 miliarde USD investiţiile companiilor

- 29,6 miliarde USD profitul brut

- 5,5 miliarde USD redevenţe către statul român

- 3,9 miliarde USD impozit pe profit

- 9,4 miliarde USD câştigul statului român prin redevenţe şi impozitul pe profit

- 20,2 miliarde USD câştigul net al companiilor.

"Statul român ar urma astfel să obţină 9,4 / 29,6 = 32% din profit, iar companiile 68% din profit", a punctat Nicuşor Dan.

Conform acestor calcule, câştigul statului român este mult mai mic decât câştigul statelor europene cu rezerve importante de gaz, precum Norvegia, Marea Britanie, Olanda:

- în Norvegia, impozitul pe profit este 24% iar impozitul suplimentar pentru extracţia de gaz este 54% din profit, total 78% din profit;

- în Marea Britanie, impozitul pe profit este 19% iar impozitul suplimentar pentru extracţia de gaz este 40%, total 59% din profit;

- în Olanda, doar impozitul suplimentar pentru extracţia de gaz este 50%.

"Câştigul statului român este mult mai mic decât câştigul unor state cu descoperiri recente de gaz offshore. Pentru zăcământul Oamaru din Noua Zeelandă, estimat la 140 miliarde metri cubi, statul estimează că va încasa 21,8 miliarde USD. Toate calculele pentru gazul din Marea Neagră, prezentate mai sus, sunt făcute plecând de la o estimare a preţului gazului natural pentru perioada 2018 – 2040 de 305 USD / 1000 mc. Această estimare este foarte pesimistă, fiind apropiată de media preţurilor din ultimii 20 de ani. Cu cât preţul în următorii 22 de ani este mai mare, cu atât câştigul procentual al statului român este mai mic. Una din mizele importante ale dezbaterii pe Legea exploatărilor petroliere din Marea Neagră este dacă pentru exploatările de gaz din Marea Neagră se aplică sau nu OG 7/2013. Aceasta introduce o taxă suplimentară pe extracţia de gaz natural", a explicat Nicuşor Dan.

Conform deputatului, calculele din studiul "Contribuţia proiectelor de explorare şi producţie a hidorcarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei româneşti" se bazează pe ipoteza în care OG 7/2013 nu se aplică exploatărilor de gaz din Marea Neagră. Aceasta este de altfel şi dorinţa concesionarilor, să nu fie taxaţi suplimentar.

"În ipoteza în care exploatărilor de gaz din Marea Neagră li se aplică OG 7/2013, câştigul statului român din aceste exploatări creşte, echilibrându-se raportul cu investitorii. Este inadmisibil şi iresponsabil ca nici la momentul semnării acordurilor petroliere, nici la momentul dezbaterii legii în Parlament, executivul nu are un studiu privind nivelurile de taxe şi redevenţe percepute pentru exploatările offshore în ţările care sunt în situaţie similară cu cea a României, cum sunt: Cipru, Israel, Egipt, Noua Zeelandă, Marea Britanie. În aceste condiţii, apreciez că votul în Parlament la această lege nu trebuie dat pe repede-înainte, trebuie să avem o dezbatere temeinică pe marginea proiectului, avem nevoie de studii serioase care să ne ajute să înţelegem şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză, pentru că este vorba de exploatarea pe termen lung a rezervelor de gaze ale ţării, un subiect cu impact important asupra economiei naţionale", a conchis Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor