Şeful delegaţiei SUA care monitorizează scrutinul din România: Aplaud decizia de a face un pas drastic şi alegeri noi

Republicanul ce conduce delegaţia SUA venită în România să monitorizeze alegerile prezidenţiale, James E. Trainor, a opinat, într-un interviu acordat la postul Antena 3, că autorităţile au luat o decizie drastică, dar corectă atunci când au anulat alegerile prezidenţiale în mod intempestiv.
"Am văzut decizia CCR, am văzut dovezile care există şi ce s-a făcut public. Preşedintele Trump se axează pe mandatul agenţiei pe care o conduc, noi ne preocupăm de faptul că este în afara legii. Una dintre influenţele alegerilor din noiembrie a fost prezenţa mare de pe tiktok. Toate aceste lucruri afectează înţelegerea democraţiei ca exprimare a voinţei românilor. Aplaud decizia de a face un pas drastic şi de a face alegeri noi. E o decizie grea, e vorba de un risc, dacă electoratul va înţelege. Sper ca duminică să fie un număr mare de oameni la vot. Sper ca România să iasă şi mai puternică după aceste provocări", a declarat James Trainor.
Oficialul american a subliniat că, din păcate, "actorii nu pot fi pedepsiţi pentru că în mare parte nu sunt cetăţeni ai acestei ţări".
"România este o cetate fortificată, importantă pentru UE şi NATO, iar influenţa externă ar vrea să întrerupă activitatea Guvernului. Acest lucru arată robusteţea administranţilor alegerilor din România, care au depistat acest lucru şi au putut să supună analizei ce se întâmpla. Ştiu că există oameni care cred că e foarte rău şi nedrept, dar eu cred că actorul rău în acest moment sunt mediile sociale, cum este tiktok", a adăugat James Trainor.
Potrivit republicanului, românii trec printr-un moment pentru care delegaţia SUA este aici, pentru că în alegerile trecute ceva nu a mers bine.
"Noi trebuie să ne asigurăm că vom avea rezilienţă faţă de valorile occidentale şi că procesul electoral aparţine votanţilor. Este important ca alegerile de duminică să fie juste, corecte şi libere. Am fost implicat în mii de alegeri, mereu există nişte probleme, dar asta nu înseamnă că întregul sistem trebuie distrus. Dar în România a existat o problemă mare", a subliniat James Trainor.