Şeful ANCOM: Furnizarea de servicii MVNO, în intenţia a 13 furnizori de servicii electronice din România

Epoch Times România
24.04.2012

Un număr de 13 furnizori de servicii electronice şi-au exprimat intenţia de a furniza servicii MVNO, a declarat, marţi, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

"La ora actuală, există 13 operatori de telefonie care au depus documentaţia pentru licitaţia de spectru ce urmează să fie organizată în perioada următoare, care şi-au exprimat intenţia de a furniza servicii MVNO. În documentaţia-tip pe care trebuie să o completeze se bifau sau nu anumite chestiuni. Astfel, printre categoriile pe care aceşti furnizori le-au bifat a fost şi cel de MVNO. Uitându-mă pe o astfel de statistică, am constatat că sunt 13 operatori care şi-a exprimat un asemenea interes, dar asta nu înseamnă că ei au şi obligaţia de a începe furnizarea unor astfel de servicii", a menţionat Marinescu.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, există operatori din România care au colaborări cu operatori mobili virtuali şi oferă astfel de servicii, dar numai în străinătate.

"Sunt operatori în România care au MVNO-uri, dar nu pe plan local, ci în străinătate. În România, există cadrul legal pentru apariţia unor operatori virtuali. De-a lungul timpului, Autoritatea a avut o poziţie echilibrată şi nu a încercat să forţeze atunci când nu era cazul şi să sprijine în continuare inovarea", a apreciat şeful ANCOM.

Publicaţia Comunic@ţii Mobile, alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Consiliul Concurenţei, a organizat, marţi, prima dezbatere publică pe subiectul provocărilor Mobile Virtual Network Enabler (MVNO) în industria telecom din România.

Operatorul mobil virtual (MVNO) este definit ca acea entitate care furnizează servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile, fără a deţine o licenţă proprie de utilizare a frecvenţelor radio şi fără a avea în mod necesar, în totalitate sau parţial, infrastructura cerută pentru a furniza servicii de telefonie mobilă, potrivit definiţiei ANCOM.

În anul 2007, prin Decizia nr. 2897, reglementatorul telecom de la acea vreme prevedea deschiderea unui nou subdomeniu de numerotaţie pentru telefonia mobilă (070) pentru serviciile oferite de către furnizorii de reţele mobile virtuale, aşa-numitele MVNO, ce erau identificaţi ca fiind furnizori care oferă servicii prin utilizarea unor elemente ale altor reţele publice mobile, pe baza unor acorduri încheiate cu operatorii acestora.

Cinci ani mai târziu, pe data de 9 februarie, ANCOM a publicat un ghid privind derularea activităţii operatorilor mobili virtuali, fără reţea proprie. Practic, MVNO-urile stabilesc şi plasează pe piaţă propria ofertă cu amănuntul, ce trebuie să fie diferită de cea a operatorului de reţea mobilă ce-l găzduieşte.

Analiştii străini estimează că numărul conexiunilor globale MVNO va ajunge, până în 2015, la 85,6 milioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor