Şefii ASF returnează, în rate, primele colosale luate la sfârşitul lui 2013

(photos.com)
Flori Mladin
06.03.2014

Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va restitui primele colosale pe care le-a încasat la sfârşitul anului trecut, a comunicat Daniel Dăianu, preşedintele interimar al instituţiei.

Reprezentanţii ASF au depus miercuri notificările prin care vor returna banii primiţi ca primă la sfârşitul anului 2013, a informat Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei Buget – Finanţe din Senat, pe când Daniel Dăianu, care conduce instituţia ca preşedinte interimar, a depus deja întreaga sumă.

La întrebarea jurnaliştilor de ce nu au depus şi ceilalţi membri ASF primele primite, Nicula a declarat că mulţi au cheltuit banii şi solicită ca întreaga sumă să le fie reţinută din veniturile din lunile următoare.

Scăderea salariului cu 30%

Totodată, Daniel Dăianu a afirmat că va solicita o scădere a salariului cu 30%, de la 12.800 de euro cât câştigă în prezent. Daniel Dăianu le-a cerut iertare cetăţenilor pentru salariile pe care le-a încasat de la ASF.

De fapt, salariile angajaţilor de la ASF sunt suportate de românii care încheie asigurări, fac investiţii pe piaţa de capital sau în fondurile private de pensii.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat a afirmat că va solicita reducerea salariilor ASF cu 30%, aşa cum a propus şeful interimar al ASF, Daniel Dăianu.

ASF are unii dintre cei mai bine retribuiţi salariaţi din economie. Scăderea salariilor se poate face prin renegocierea contractului colectiv de muncă, dar măsura este anevoioasă.

De la 50%, cât a fost propus iniţial, scăderea de salarii de la ASF se pare că va fi de doar 30.

În ceea ce priveşte ideea de a-şi depune demisia, Dăianu a precizat că nu poate să facă acest lucru deoarece au mai rămas numai şapte persoane în Consiliu, în momentul de faţă se analizează activitatea ASF.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, fostul liberal Dan Radu Ruşanu, a fost cel mai bine plătit angajat al ASF, câştigând suma de 72.094 de euro numai în ultimele două luni ale anului 2013. Din această sumă, 28.000 de euro reprezintă salariul de bază net, restul fiind prima de sfârşit de an.

Dan Radu Ruşanu este singura persoană din conducerea ASF care nu a depus nici sumele încasate şi nici nu şi-a asumat un alt fel de angajament.

Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al ASF, în prezent preşedinte interimar, a avut un venit brut de 68.043 de euro în noiembrie şi decembrie 2013.

Vicepreşedintele Mircea Ursache, a obţinut 71.000 de euro în ultimele două luni din 2013.

În opinia revistei Capital, Mircea Ursache va prelua funcţia de preşedinte al ASF, deoarece Dan Radu Ruşanu a demisionat ca urmare a unor probleme pe care le are cu justiţia, în prezent fiind în arest.

Mircea Ursache a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte al ASF, ocupându-se de piaţa de capital. Acesta a absolvit Universitatea Tehnică Bucureşti şi a urmat studii postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare. El a fost preşedinte al AVAS, iar ulterior preşedinte al Consiliului de Supraveghere a Fondului Proprietatea. În perioada 2002-2012 a fost preşedinte - director general al WORLD Trade Center, iar între 1998-1999 a fost membru în Consilii de Administraţie la Astra şi Omniasig.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor