Şefa parchetelor tulcene, Iuliana Olteanu: Este ineficientă o singură instituţie de control în domeniul braconajului din Deltă

Epoch Times România
20.02.2012

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) trebuie să colaboreze cu o instituţie poliţienească pentru combaterea braconajului piscicol în Delta Dunării, consideră prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, Iuliana Olteanu, în contextul în care încă de anul trecut ARBDD aşteaptă o decizie din partea autorităţilor naţionale privind stabilirea unei singure instituţii care să acţioneze în domeniu.

"Este adevărat că numărul mare al instituţiilor cu atribuţii în combaterea braconajului piscicol nu a dus la rezultate pozitive şi nici la combaterea efectivă a acestui fenomen. Din punctul de vedere al parchetelor, noi nu vedem un control eficient efectuat de o singură instituţie. Obligatoriu, ARBDD trebuie să lucreze şi să colaboreze cu o instituţie poliţienească", a declarat luni prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, Iuliana Olteanu.

Anul trecut, parchetele tulcene au înregistrat 362 de cauze penale în ceea ce priveşte braconajul piscicol în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, au întocmit 42 de rechizitorii, iar în 288 de cauze s-a dispus aplicarea dispoziţiilor articolului 18, indice 1, având în vedere cantităţile mici de peşte şi de unelte interzise pe care le deţineau.

"Marii braconieri nu ajung pe masa parchetelor. În cazul în care există asemenea dosare, acestea se instrumentează cu mare dificultate. Inculpaţii îşi crează un sistem de apărare foarte bine pus la punct având în vedere modul conspirativ în care se comit faptele - locuri izolate, unde lucrătorii Poliţiei ajung fără asistenţi, fără posibilitatea de a demonstra activitatea infracţională", a menţionat prim-procurorul Iuliana Olteanu.

Potrivit sursei, în 2011, în domeniul braconajului piscicol în RBDD, Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag a întocmit cele mai multe rechizitorii, 32, la celălalt pol situându-se Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin care nu a trimis judecată niciun inculpat acuzat de braconaj piscicol.

"În ultima perioadă, am dispus preluarea acestor cauze de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea şi vom încerca unificarea practicii judiciare, urmând să stabilim o anumită cantitate şi un anumit număr de unelte de pescuit, o limită de la care să aplicăm articolul 18, indice 1 din Codul Penal şi să decidem trimiterea în judecată a inculpaţilor", a conchis prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, Iuliana Olteanu.

Potrivit unui bilanţ al acţiunilor desfăşurate în domeniul combaterii braconajului piscicol în RBDD furnizat de Prefectura judeţului, anul trecut, opt instituţii ale statului, una dintre acestea fiind Poliţia de Frontieră din Constanţa, au efectuat 3.437 de acţiuni în timpul cărora au constatat 460 de infracţiuni, au aplicat amenzi în valoare totală de 125.892 lei şi 310 avertismente. De asemenea, cele opt instituţii ale statului au confiscat 24,4 de tone de peşte, 31 de kilograme de icre, 9.097 de unelte de pescuit, 142 de bărci, 99 de motoare de bărci, valoarea totală a bunurilor confiscate fiind de 692.236,55 lei.

Comparativ, în 2010 opt instituţii de control au efectuat 6.486 de acţiuni în timpul cărora au confiscat 23.227,650 kilograme de peşte şi 90,3 kilograme de icre, după ce în 2009, 10 instituţii de control au efectuat 3.351 de acţiuni în timpul cărora au confiscat 68.849 de kilograme de peşte şi 183 de kilograme de icre.

Încă din toamna anului trecut, Ministerul Mediului şi Pădurilor a anunţat că doreşte unificarea instituţiilor de control, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Ministerului Mediului urmând să se stabilească ce instituţie va efectua acţiuni în domeniul braconajului în Delta Dunării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor