Şefa Înaltei Curţi îi dă replica lui Dragnea: Sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, răspunde acuzaţiilor lansate în direcţia sa de preşedintele PSD Liviu Dragnea, al cărui dosar - care va primi o sentinţă definitivă - se află pe masa celei mai înalte instanţe din ţară.
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ),
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ), (Florin Chirila/Epoch Times)

Şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a dat explicaţii marţi, în faţa presei, cu privire la nemulţumirile adresate de liderul PSD, Liviu Dragnea, referitoare la desemnarea completelor de cinci judecători din cadrul instanţei.

"Potrivit dispoziţiilor art. 32, alin (1), astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de cinci judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an. Legea 207 din 2018 nu are nicio dispoziţie tranzitorie, cum are în alte situaţii, în care să reglementeze obligaţia tragerii la sorţi de noi complete pentru anul 2018 şi să reglementeze situaţia completelor de cinci judecători, deja existente în anul 2018. Prin urmare, legea 207 incontestabil este în imediata aplicare. Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune şi respectarea obligaţiilor pe care legea le impune în ceea ce priveşte termenul, dată la care acea obligaţie trebuie îndeplinită. Or, legea este incontestabilă şi lipsită de orice echivoc, la începutul fiecărui an", a declarat Cristina Tarcea, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte dosarul lui Dragnea, şefa Înaltei Curţi a refuzat să comenteze în mod specific.

"Daţi-mi voie să mă abţin de la orice fel de comentariu. Aţi remarcat că mă abţin să discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie să ştie toată lumea este că la Înalta Curte se respectă legea şi sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc", a precizat Cristina Tarcea.

Reamintim că Dragnea a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Parlament, că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, legat de sesizarea Curţii Constituţionale pentru o presupusă formare ilegală a completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"I-am transmis domnului ministru Toader, am vorbit cu dumnealui despre acest subiect, şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un special în tipul ăsta de speţe, dacă nu cumva dumnealui poate să facă acest demers prin Guvern", a declarat Dragnea, răspunzând unei întrebări.

Titular a două dosare penale şi a două condamnări, dintre care una definitivă, liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut duminică seară, la Antena 3, că se urmăreşte să fie "băgat la puşcărie" de un complet de la ÎCCJ făcut cu încălcarea legii.

"Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ÎCCJ a adoptat o decizie prin care legea (304/2004 privind organizarea judiciară) intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegale. Vom contesta, sigur, dar tot la ei", a precizat Dragnea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 8 octombrie primul termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, dosar în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Pentru a înţelege mai bine de ce se luptă Dragnea pentru alt complet intraţi aici.