Şefa DNA: Ştergem cu buretele tot pentru ca apoi statul să cheltuie alţi bani pentru a-şi recupera prejudiciile

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat că efectele vor fi dezastroase pentru lupta anticorupţie dacă intră în vigoare ordonanţele Iordache privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Niciuna dintre cele două ordonanţe de urgenţă promovate de Guvernul Grindeanu în domeniul Justiţiei nu este oportună, a tras un semnal de alarmă, la sediul CSM, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. Din perspectiva noastră, practic, într-o ordonanţă de urgenţă are loc o dezincriminare parţială, mascată a infracţiunii de abuz în serviciu. Practic, toţi cei care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii şi au produs prejudicii vor fi apăraţi de pedeapsă", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, şefa DNA a atras atenţia că abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie ar putea fi graţiate dacă cea de-a doua ordonanţă a Guvernului va intra în vigoare.

"Toate prejudiciile care au fost constatate nu vor mai putea fi acoperite. Sigur că în lege este prevăzut dreptul părţii vătămate care îşi păstrează dreptul, dar statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracţiuni, a cheltuit bani cu judecarea acestor infracţiuni, iar acum ştergem cu buretele tot pentru că ulterior statul să cheltuie alţi bani pentru a-şi recupera prejudiciile. Doar în dosarele DNA, în ultimii trei ani, suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1,5 miliarde de euro. Vă daţi seama că toate aceste dispoziţii, dacă vor intra în vigoare, vor avea efect şi asupra recuperării acestor prejudicii", a afirmat Kovesi.