"Se pun bazele Jandarmeriei virtuale!" - Carmen Dan, acuzată că "vrea să controleze Facebook"

Ministrul de Interne, Carmen Dan, vrea să repete intervenţia din 10 august pe Facebook, a acuzat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice, care a trimis o interpelare la MAI privind controlul reţelei de socializare.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.12.2018

Deputatul USR Silviu Dehelean i-a adresat o interpelare ministrului de Interne, Carmen Dan, cu privire la o serie de declaraţii pe care aceasta le-a făcut în cadrul Comisiei de apărare de la Senat în urmă cu două luni, atunci când şi-a anunţat "întreaga disponibilitate" de a începe controlul asupra reţelei de socializare Facebook şi de a iniţia demersuri împotriva celor care se exprimă împotriva politicienilor. Potrivit parlamentarului, prin răspunsul său, Carmen Dan confirmă scenariul: MAI acţionează şi împotriva celor care protestează pe Facebook.

"Ne-am obişnuit cu propunerile cel puţin excentrice, dacă nu chiar nedemocratice, ale unor parlamentari ai Puterii, precum senatorul Brăiloiu, preşedintele comisiei de Apărare din Senat. Ne-am resemnat cu gândul că aceştia au probleme de adaptare la cadrul democratic, chiar dacă, biologic vorbind, sunt oameni care s-au maturizat după decembrie 1989. Însă dincolo de parlamentarii care visează să controleze internetul după un model patentat în Coreea de Nord, poziţionarea ministrului Afacerilor Interne nu este doar criticabilă, ci de-a dreptul periculoasă. Pentru că propuneri parlamentare fanteziste sau cu nostalgii totalitare am mai întâlnit, însă niciun ministru de Interne nu a intrat asumat şi total într-o astfel de campanie împotriva libertăţii", a declarat Silviu Dehelean.

Potrivit deputatului, la paravanul securităţii naţionale – în orice regim totalitar sau măcar autoritar – sunt încălcate drepturile individuale.

"Doamna Carmen Dan, în răspunsul trimis, mă asigură că vrea să controleze Facebook, însă doar pentru a combate 'ameninţările şi instigările la violenţă'. Ceea ce ar putea părea rezonabil, nu? Cu siguranţă. Însă atitudinea din ultimii ani de guvernare şi intervenţia brutală împotriva manifestanţilor paşnici ne-au demonstrat că PSD poate vedea oricând şi oriunde o 'ameninţare'. Poate doamna Carmen Dan va considera o ameninţare la adresa partidului orice mesaj antipesedist. Să ne amintim cum a reacţionat Poliţia, la ordinul doamnei ministru, fără măcar să citească legea înainte, în cazul numărului de înmatriculare din Suedia. E doar un exemplu, cel mai facil", a precizat Silviu Dehelean.

Deputatul a afirmat că e posibil ca orice persoană care crede că Poliţia şi Jandarmeria nu trebuie să devină instrumente politice la îndemâna unei doamne fără competenţe certe să fie considerată o ameninţare şi tratată în consecinţă.

"În fond, nu cu mult timp în urmă, aceiaşi pesedişti încercau să îşi contruiască o lege care să îi protejeze şi de huiduieli, punându-se la egalitate cu simbolurile naţionale. Nimeni nu îşi doreşte propagarea violenţei. În mediul online sau oriunde altundeva. Dar nici Partidul Social Democrat şi nici doamna Carmen Dan nu au demonstrat că pot face diferenţa între o ameninţare şi o nemulţumire. Altfel, poate, nu ar fi trimis trupele de jandarmerie împotriva unor cetăţeni paşnici, pe 10 august. Aşa cum se pregătesc să o facă acum, din nou, în mediul virtual", a punctat Silviu Dehelean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor