Se încearcă din nou "amputarea" ANI. Comisia Juridică din Senat dă undă verde incompatibililor

Agenţia Naţională de Integritate - instituţie care le dă mari bătăi de cap tuturor partidele - ar putea să-şi piardă o parte din prerogativele considerate 'problematice' de unii dintre politicieni.
Vot în Parlament
Vot în Parlament (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Comisia Juridică a Senatului a votat marţi modificarea unui articol din legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate prin care se dă posbilitatea persoanelor aflate în incompatibilitate să ocupe în continuare funcţii publice.

Concret, persoanele condamnate în mod definitiv pentru incompatibilitate sau conflict de interese nu vor mai putea ocupa aceleaşi funcţii pe o perioadă de trei ani, dar vor putea deţine alte funcţii publice.

"Astăzi la Comisia Juridică din cadrul Senatului a fost votată modificarea art.25 alin.2 privind sintagma "aceeaşi funcţie" mult dezbătută de-a lungul anilor şi subiect al unor dezbateri politice ample. Practic, această modificare va permite categoriilor de funcţii alese "rotirea" pe funcţii chiar şi atunci când există incompatibilităţi rămase definitive prin decizii ale instanţelor de judecată. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi aleşi în alte funcţii elective.

Am explicat în cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicării legii, al angajamentelor asumate de România prin MCV şi nu în ultimul rând faptul că există o decizie a Curţii Constituţionale care validează această prevedere legală aşa cum este aplicată acum. Din păcate nici măcar aceste argumente nu au convins membrii comisiei. Raportul va fi trimis la plen pentru vot", a declarat Ioana Lazăr, director general în ANI.

Proiectul de lege, semnat de nouă deputaţi şi adoptată deja tacit de Camera Deputaţilor încă din mai anul trecut, nu este primul de acest gen. Politicienii au încercat de-a lungul timpului de mai multe ori să amputeze prerogativele ANI, fără a avea însă prea mare succes până acum.

Iniţiatorii proiectului sunt: Florea Daniel, Necula Cosmin, Nica Nicolae-Ciprian şi Roman Victor de la PSD, Adam Luminita-Pachel şi Nicolicea Eugen de la UNPR, Kerekes Karoly şi Marton Arpad-Francisc de la UDMR şi Mircovici Niculae de la UBBR (de la minorităţi).

Pentru mai multe detalii despre controversatul proiect de lege intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne