Folosirea lui Confucius de catre comunisti, in scopuri meschine, este nepotrivita

Regimul comunist chinez se foloseste de Confucius ca acoperire pentru infiltrare şi propagandă
Regimul comunist chinez se foloseste de Confucius ca acoperire pentru infiltrare şi propagandă (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

In incercarea sa disperata de a-si pastra puterea totalitara Partidul Comunist Chinez (PCC) recurge la laudarea lui Confucius.

Despre Confucius, mare filozof chinez, se crede ca s-a nascut in urma cu 2562 de ani. In acest an, regimul chinez a organizat festivaluri si ceremonii fastuoase in multe locuri pentru a comemora ziua de nasterea lui Confucius, 28 septembrie. In Qufu din Shangdong, patria lui Confucius, mai mult de 5.000 de oameni au participat la o ceremonie.

Paradoxal, Partidul Comunist s-a stabilit in China prin eliminarea fara mila a filozofiei antice chinezesti si a invataturilor intelepte, inclusiv Confucianismul, care au fost pilonii de conduita morala pentru societatea chineza inca din antichitate.

Dar in ultimii ani, regimul si-a schimbat pozitia fata de Confucius deoarece "vrea sa il foloseasca pe Confucius pentru a-si mentine propria legitimitate," a declarat Huang Qi, fondator al unui website care promoveaza drepturile omului in China - 64tianwang.com - pentru ziarul The Epoch Times.

Huang a declarat ca toata lumea stie faptul ca mormintele familiei Kung (Confucius) au fost vandalizate in mod repetat si voit in timpul Revolutiei Culturale (1967-1977) si ca Kung Te-Cheng, descendentul generatiei a 77-a a lui Confucius si ultima persoana care urma sa fie numit in functia de "Duke Yansheng" a fugit din Taiwan si nu a mai revenit pe partea continentala inainte de moartea sa.

"Regimul refuza sa-si ceara scuze de la domnul Kung. In astfel de circumstante, asa-numitul respect pentru Confucius este doar o farsa", a spus Huang.

Scriitorul independent Jian Yan sustine ca in toate diferitele dinastii chineze, Confucius a fost intotdeauna mentionat ca invatator suprem. Cu toate acestea, dupa fondarea Partidului Comunist Chinez (PCC), Confucius si invataturile sale au fost ridiculizate ca "magazinul familiei Kung."

Cand PCC a preluat puterea in 1949, atacul asupra Confucianismului a continuat, atingand un punct culminant in timpul Revolutiei Culturale. Sub comanda lui Mao Zedong, Garzile Rosii din toata natiunea au intrat intr-o frenezie de ardere a cartilor si de zdrobire a templelor si statuilor lui Confucius. Multi invatati confucianisti au fost, de asemenea, atacati si omorati in bataie si Confucianismul a fost vizualizat ca o antiteza a comunismului.

"Astazi, puterea conducatoare a PCC se afla in cel mai slab moment al sau. Masinaria gigant a PCC este pe cale sa se prabuseasca. PCC-ul se agata de Confucius ca de un ultim pai pentru a ramane pe linia de plutire. PCC este atat de disperat incat nu ii mai pasa de ceea ce este Confucianismul si alege sa uite propria istorie de 30 de ani in care a calcat in picioare Confucianismul", a declarat Jian.

Acum PCC reinvie asa-numitele studii Confucius, reconstruieste statuile lui Confucius, chiar infiinteaza Institute Confucius in strainatate, a afirmat Jian. "Pentru cei care au trait Revolutia Culturala, reversul actual este absolut ridicol."

Profesorul pensionat Sun Wenguang de la Universitatea din Shandong a spus pentru radioul Sound of Hope ca festivalul Confucius este parte a campaniei PCC de construire a propriei imagini.

"Confucius a pledat pentru bunavointa, corectitudine, dreptate, intelepciune si credinta. Daca PCC promoveaza intr-adevar Confucianismul, atunci ar trebui sa ofere oamenilor libertatea de a comenta ultimii saizeci de ani ai regimului PCC, un regim care este opus Confucianismului,” a relatat profesorul Sun.

Institutele Confucius

Incepand cu anul 2004, peste 70 de institute Confucius si peste 200 de sali de clasa Confucius au fost create in universitati si scoli din SUA. Peste 1.000 de cadre didactice din China, platite de regimul comunist, lucreaza in aceste unitati in mijlocul unei controverse in crestere.

Huang crede ca infiintarea Institutelor Confucius in strainatate jefuieste contribuabilii chinezi si este o bataie de joc la adresa lui Confucius.

Huang a declarat ca regimul alege sa ignore deficientele grave din educatia interna, tinand cont ca copii muncitorilor imigranti, ai minoritatilor religioase, ai activistilor persecutati si copiii claselor sociale de la niveluri inferioare in general, fiindu-le negat dreptul de a merge la scoala.

"In aceste conditii, regimul cheltuieste sume uriase din banii contribuabililor" pe Institute Confucius din strainatate pentru a fi folosite ca puncte de infiltrare. Este o delapidare de bani si o rusine pentru Invatatorul Suprem", a spus Huang.

Etichetarea Inteleptului

Economistul Qi Yanchen, si el un savant confucianist, a declarat pentru The Epoch Times ca PCC nu are nici o intentie sa accepte cu adevarat Confucianismul, si faptul ca l-a ales pe Confucius in locul lui Lao Zi - un alt intelept antic chinez foarte stimat - este doar "un oportunism cultural."

Qi a declarat ca studiile internationale privind cultura orientala scot in evidenta Confucianismul, din moment ce Taiwanul a promovat Confucianismul la nivel global din anii 1960. Prin urmare, Confucius este mai popular decat Lao Zi.

"PCC vede in Confucius un nume de marca si intentioneaza sa-l fure in scopuri proprii", a afirmat Qi.

"Ideologia comunista este un esec complet", a relatat Qi. "Daca PCC etaleaza acum un marxism in stil chinezesc, nimeni nu l-ar asculta. Asa ca trebuie sa foloseasca Confucianismul ca un scut."

Comentand despre Institutele Confucius, Jian a spus ca intr-adevar nu conteaza pentru PCC modul in care va juca acest joc. Singurul lucru care conteaza este cum sa insele pe cat mai multi cu scopul de a-si mentine legitimitatea.

"Sustinerea statutul de guvernare al PCC este scopul final. Institutul Confucius este instrumentul PCC-ului de a se infiltra si a insela comunitatea internationala. Acestea pot fi folosite chiar ca agentii de spionaj.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe