Sarkozy fură victoria Frontului Naţional în primul tur al alegerilor departamentale

Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. (BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
23.03.2015

Partidul UMP al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi aliaţii săi conduc în prima rundă a alegerilor departamentale franceze, au arătat exit poll-urile duminică, situându-se în faţa Frontului Naţional de extremă dreapta condus de Marine Le Pen.

Dacă este confirmat, rezultatul ar reprezenta un regres neobişnuit pentru Le Pen, care a sperat că partidul său anti-Euro şi anti-emigraţie va ieşi pe primul loc în prima rundă, astfel crescându-şi şansele de a deveni un concurent serios la alegerile prezidenţiale din 2017, susţine Reuters.

UMP şi aliaţii săi au securizat la un loc aproximativ 30% din voturile naţionale, au arătat exit poll-urile, în timp ce Frontul Naţional a obţinut 26%.

Aşa cum era de aşteptat, Socialiştii de la guvernare ai preşedintelui Francois Hollande au ieşit pe locul al treilea cu aproximativ 20% dintre voturi, ieşind în evidenţă nepopularitatea lor după promisiunile eşuate de a reduce şomajul.

Sarkozy a respins imediat orice alianţă între partidul său şi candidaţii Frontului în runda a doua a alegerilor, o rundă care va avea loc duminica viitoare şi în cadrul căreia se va stabili cine va controla “cele 101 de departamente” ale ţării. Departamentele sunt unităţile administrative ale Franţei, fiind foarte asemănătoare cu judeţele României.

Le Pen, care susţine o revenire a francului francez şi a lăudat faptul că au ajuns la putereîn Grecia extremiştii de dreapta, este unul dintre acei câţiva lideri radicali care au câştigat teren în Europa în urma crizei economice din perioada 2008-2009.

În timp ce alegerile de ieri arată că Frontul ei nu este cel mai popular partid al ţării, Le Pen a declarat că rezultatul este totuşi un câştig pentru un partid care în prezent este absent aproape în totalitate în departamente.

Dacă UMP va reuşi să îşi asigure majoritatea consiliilor locale de pe cuprinsul Franţei, acel lucru ar ajuta la revenirea politică a lui Sarkozy care până acum e eşuat să convingă pe deplin alegătorii de dreapta, conform Reuters.

Sarkozy urmează să relanseze UMP sub un nou nume în luna mai şi a semnat că va urmări să îşi câştige înapoi alegătorii ce au fugit spre Frontul Naţional datorită diverselor politici, precum cerinţa ca imigranţii să dovedească că au acceptat total limba şi cultura franceză.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor