Sărăcie şi falimente la orizont?: "România va intra în criză în perioada următoare!"

În timp ce ministrul de Finanţe nu mai pridideşte dând asigurări că nu ne pândeşte nicio nouă criză economică, liberalul Florin Cîţu, fost economist şef al ING BANK, trage un puternic semnal de alarmă.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Rata inflaţiei a explodat - creşte gradul de sărăcie!, avertizează senatorul PNL Florin Cîţu, în opinia căruia România va intra în criză economică în următoarea perioadă.

Senatorul reaminteşte că în martie rata inflaţiei a ajuns la 5%, o rată "mult prea mare pentru a o putea readuce către ţinta de inflaţie fără costuri exprimate în şomaj, sărăcie, falimentul unor companii."

Redăm integral postarea lui Florin Cîţu:

"Am avertizat încă din 2015 (da, m-am opus deficitului bugetar pentru 2016!!!), deficitele mari (bugetare şi comerciale) produc DOAR inflaţie.

Mai ales într-o economie rigidă, fără investiţii şi din care forţa de muncă pleacă la fel de repede ca dintr-o zonă de război. În ciuda tuturor populismelor copiate de Dragnea de la prietenii lui comunişti din America Latină, românii au preferat să muncească în orice altă ţară doar în România nu. Asta este realitatea şi nimic nu o poate infirma.

Rata inflaţiei de 5% arată că BNR, din punctul meu de vedere, a greşit atunci când a păstrat dobânda de politică monetară la 2.25%. Dar şi mai mult BNR, tot din punctul meu de vedere, greşeşte când lasă aşa de multă lichiditate în piaţă încât dobânda din piaţă este sub dobânda de politică monetară. În aceste condiţii nu este de mirare că dobânzile la depozite plătite de bănci nu cresc. Prea mulţi bani pe piaţă şi prea puţine proiecte care merită finanţate (sau prea riscante în comparaţie cu proiecte similare din alte ţări).

Ce înseamnă rata inflaţiei de 5%?

Implicaţii:

apar din nou presiuni din partea angajaţilor pe angajatori pentru creşterea salariilor. Intrăm în spirala inflaţionistă în care salariile “aleargă” după preţuri. Salarii mari înseamnă costuri mai mari şi implicit preţuri mai mari. Şi totul se repetă până când ori BNR zice stop şi creşte dobânda de politică monetară peste rata inflaţiei sau economia intră în criză şi recesiune. În acest moment nu există altă “soluţie”. Este de preferat ca BNR să arate că este o instituţie independentă şi să acţioneze rapid.

moneda naţională continuă deprecierea, “susţinută” de deficitul comercial în creştere şi dezinteresul investitorilor străini pentru o ţară condusă spre dictatura Dragnea şi gaşca lui din Teleorman.

dobânzile determinate de piaţă cresc rapid, în special la termene de peste 6 luni. Cresc dobânzile la care se împrumută statul (implicit cresc taxele), persoanele fizice şi companiile (cresc costurile). Creşterea dobânzilor pentru persoane fizice înseamnă venituri mai mici şi împreună cu inflaţia înseamnă bani mai puţini şi cu putere de cumpărare mai mică. Pentru companii creşterea dobânzilor înseamnă costuri mai mari. Aceste costuri se vor vedea imediat în preţuri, dacă piaţa mai suportă acest lucru, sau în marje de profit mai mici. Dacă se văd în marje de profit mai mici înseamnă venituri la buget din impozit pe profit mai puţini, deficit bugetar mai mare, dar mai ales SCADEREA investiţiilor.

Grafic
Grafic (Florin Cîţu)

Să recapitulăm.

Deficitele mari, bugetare şi comerciale, întotdeauna vor duce la inflaţie galopantă, deprecierea monedei naţionale, sărăcie, şomaj, dobânzi mari, recesiune într-o economie rigidă, fără forţă de muncă, mega-birocratizată, şi controlată excesiv de stat. Ne-am întors într-un an în anii 80 când tot ce însemna antreprenoriat şi sector privat era înfierat cu mândrie proletară chiar de unii care astăzi ne conduc.

Concluzie : Deja rata inflaţiei este mult prea mare pentru a o putea readuce către ţinta de inflaţie fără costuri exprimate în şomaj, sărăcie, falimentul unor companii. România va intra în criză economică în următoarea perioadă.

Rămâne o singură întrebare: o să fie o criză economică mai dureroasă decât ce din 2008-2011 sau la fel de dureroasă?

P.S. am avertizat din 2017 că rata inflaţiei va exploda sub dictatura Dragnea. Şi nu este încă nivelul maxim ..."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne