Sânge artificial din extras de viermi marini

Oameni de ştiinţă lucrează în laborator.
Oameni de ştiinţă lucrează în laborator. (FRANK PERRY / AFP / Getty Images)

Un român a inventat sângele artificial. Fluidul vieţii, cum mai este numit sângele, va fi produs din apă, săruri şi o proteină extrasă din viermii marini, la care se va adăuga albumina, ca antioxidant. Invenţia urmează să fie testată în laborator.

Soluţia a fost dezvoltată de Radu Silaghi-Dumitrescu într-un laborator al Facultăţii de Chimie de la Cluj, absolvent şi doctorand al aceleiaşi facultăţi.

Iniţial, cercetătorul român a lucrat alături de experţi din SUA şi din Anglia la cercetări legate de descoperirea unui lichid care să poată înlocui temporar sângele uman, însă soluţia bazată pe săruri şi extrase din viermi a dezvoltat-o după ce s-a întors în ţară, alături de o echipă alcătuită din cercetători români. După 6 ani de studiu, echipa coordonată de Silaghi-Dumitrescu a inventat "sânge" artificial, o soluţie pe bază de apă, săruri şi o proteină - hemeritrina, extrasă din viermii marini. La acestea s-ar putea adaugă albumina, ca agent de protecţie împotriva agenţilor de stres.

"Sângele" artificial obţinut de echipa din Cluj nu este un înlocuitor permanent al sângelui, ci un substitut temporar, cu uz medical, pentru transfuzii operaţii etc., care să permită organismului să funcţioneze până când îşi regenerează propriul sânge cu toate celelalte funcţii, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Gândul, Radu Silaghi-Dumitrescu.

"Încercăm să facem aici ceva ce doar transportă oxigenul şi permite inimii să pompeze mai departe sânge. Ideea este de a face sânge artificial instant, sub formă de praf, fără să-l depozitezi în frigider, unde stă o lună, după care expiră, se degradează parţial. Avem nevoie de un praf care poate fi lăsat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat. Poţi să îl pui în raniţă, dacă eşti soldat în Afganistan şi îl ai la tine şi, în caz de nevoie, adaugi apă şi ai sângele pregătit", a explicat cercetătorul.

Radu Silaghi-Dumitrescu declară că, după sterilizare, "sângele" produs de el va putea fi conservat ani de zile fără a oxida.

Lichidul obţinut de Silaghi este însă doar în stadiul de testări. Fluidul inventat de cercetătorul clujean nu va putea fi folosit în medicină mai devreme de 5 ani. Lichidul urmează să fie testat pe animale timp de un an sau doi, după care urmează studiile clinice pe subiecţi umani”, a precizat Silaghi.

În prezent, "sângele" din proteine din viermi marini este în stadiul de testări pe cobai, rezultatele fiind "încurajatoare" pentru cercetători.

Pentru ca "trasfuziile" cu "sângele" artificial inventat de Silaghi să fie posibile, acesta ar trebui produs la scară mare şi să se asigure"condiţiile legale" pentru testări pe subiecţi umani: . „Ar trebui să se construiască o fabrică în care să se producă o clonă sau ceva similar acestui produs. Avocaţii şi medicii trebuie să găsească condiţiile legale şi de siguranţă în care să fie folosite în siguranţă acele teste pe subiecţi umani. Din ce am văzut la alte companii e din nou o chestiune de doi trei ani, în ţările cele mai eficiente din punct de vedere administrativ”, a explicat specialistul.

Statul a sponsorizat cercetările cu 1 milion de lei

Proiectul condus de Radu Silaghi-Dumitrescu a beneficiat de „sponsorizare” de la stat.

Până în prezent cercetarea a costat 1 milion de lei, iar pentru a duce la bun sfârşit studiile, cercetătorii vor mai avea nevoie de încă o dată pe atât, a declarat Silaghi-Dumitrescu.

Fluidul din viermi al lui Silaghi-Dumitrescu nu este prima invenţie de acest fel realizată în laboratoarele din Cluj. Cercetătorii clujeni au mai dezvoltat o formulă de "substitut de sânge" din hemoglobină recoltată de la vaci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură