Sancţiunile SUA ţintesc către Timcenko, omul din spatele companiei Gunvor

(photos.com)
P. P.
22.03.2014

Sancţiunile Statelor Unite asupra lui Ghenady Timcenko, unul dintre prietenii apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, au afectat mai multe proiecte masive ale Rusiei.

Oligarhul rus deţine 63% din acţiunile companiei Stroytransgaz, companie responsabilă cu dezvoltarea proiectului South Stream în sectorul bulgar, notează Novinite.

Relatările publicaţiilor ruseşti sugerează că Timcenko este acţionarul majoritar al Stroytransgaz încă din 2007, însă numele lui nu apare nicăieri pe site-ul companiei.

De asemenea, Timcenko deţinea cu numai o zi înainte de sancţiunile Statelor Unite 45% din capitalul companiei Gunvor, al patrulea trader de petrol al lumii.

”Putin are investiţii în Gunvor şi se poate să aibă acces la fondurile companiei”, e menţionat într-un comunicat emis de Trezoreria Statelor Unite.

Comunicatul american confirmă implicarea directă a lui Putin în Gunvor. De asemenea, Kremlinul a declarat că analizează impactul includerii lui Timcenko pe lista de sancţiuni a Statelor Unite, totuşi acestea nu pot fi prea mari. Oligarhul rus şi-a vândut acţiunile de la Gunvor cu o zi înainte să fie inclus pe lista de sancţiuni.

Ghenadi Timcenko este al 6-lea cel mai bogat rus şi e pe locul al 61-lea în Forbes Top 100 la nivel mondial cu o avere estimată la 15,3 miliarde dolari. Forbes îl consideră unul din membrii ”cercului apropiat” al lui Putin, informaţie ce nu a fost comentată de Kremlin în nici un fel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor