Salată asortată de castraveţi în oţet

Salată asortată în oţet
Salată asortată în oţet (Maria Matyiku / Epoch Times)

Salata asortată de castraveţi este una dintre murăturile tradiţionale îndrăgite, ce combină aroma condimentelor cu buchetul de culori al legumelor asortate. În zilele lungi de iarnă, se poate consuma cu succes alături de diferite garnituri, fripturi şi alte mâncăruri calde.

Ingrediente:

2,5 kg castraveţi
250-500 g ceapă
1 kg ardei ori gogoşari
250 g morcovi
O conopidă
Frunze de ţelină
Câteva rămurele de cimbru
Boabe de piper
Pentru fiecare kg de legume curăţate se pun 150 ml oţet, 10 g zahăr şi 20 - 25 g sare

Modul de preparare:

Castraveţii se taie în felii subţiri; ardeii şi gogoşarii se taie în felii de ½ cm; ceapa se taie în felii subţiri. După ce s-au curăţat, morcovii se vor rade prin râzătoarea cu găuri mari. Conopida se spală bine, apoi se taie în bucheţele mici de 1-2 cm.

Legumele se cântăresc împreună şi se pun într-un lighenaş. Pentru fiecare kilogram de legume se adaugă 20 -25 g de sare grunjoasă. Se amestecă bine şi se lasă deoparte 2-3 ore, pentru că sarea prin topire va extrage o parte din apa pe care o conţin legumele, astfel încât oţetul care se pune nu va fi diluat prea mult, prevenind astfel fermentarea legumelor.

Legumele se storc bine în pumni, după care se pun într-o cratiţă largă, adaugându-se pentru fiecare kilogram cantitatea de oţet, zahăr şi condimentele indicate mai sus.

Cratiţa se aşează pe foc şi cu ajutorul unei linguri de lemn, legumele se amestecă continuu, prin răsturnare, circa 5 minute, având grijă ca toate să treacă prin lichidul ce clocoteşte la fundul cratiţei şi să se înfierbânte. În acest fel, microorganismele de la suprafaţa legumelor se vor distruge evitându-se astfel fermentarea ulterioară ce ar putea da salatei un gust acru astringent.

Salata se ia de pe foc şi se aşează imediat în borcane. Borcanele se închid ermetic cu capace sau se leagă cu celofan, ca să nu se evapore lichidul. Se aşează apoi în cămară.

Salata nu va fermenta şi nu va fi prea acră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură