Şalaru: Plahotniuc a făcut un act curajos devenind preşedintele PD

Fostul ministru al Apărării îşi creează partid nou şi îşi propune să elimine actualul sistem politic, totuşi apreciază investirea Guvernului Filip şi decizia lui Vlad Plahotniuc de a ieşi în faţă preluând conducerea Partidului Democrat.
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării (facebook.com / anatol.salaru)

A solicitat convocarea congresului Partidului Liberal pentru a da note celor din conducerea partidului, fapt ce l-a costat pierderea funcţiilor de prim-vicepreşedinte PL şi ministru al Apărării, a menţionat Anatol Şalaru. Acesta a ţinut să precizeze că, de fapt, nu s-ar fi dorit convocarea congresului, întrucât „Mihai Ghimpu ştie că în eventualitatea convocării unui congres el nu va mai putea fi reales în acesta funcţie (preşedinte PL – n.r.), nu are nici o şansă, de aceea prin diferite tertipuri şi metode birocratice, a blocat totul ca să scape de mine”.

„Nu este vorba de funcţia pe care am avut-o în partid, mai important este că el a vândut Ministerul Apărării, pur si simplu l-a cedat, nu-l controlează prin nimic fiindcă liberalii pur şi simplu îndeplinesc o funcţie la Ministerul Apărării, dar activitatea este blocată şi din cauza incompetenţei actualului vice-ministru şi din dorinţa lui de a fi ministru şi a-i plăcea lui Dodon şi din cauza lui Dodon de a demonstra că el controlează Ministerul Apărării, a blocat toate acţiunile externe ale Ministerului Apărării”, a declarat Anatol Şalaru, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Totodată, fostul ministru al Apărării a ţinut să reitereze faptul că Mihai Ghimpu ar fi declarat că pentru el nu contează cine va fi la Minister, „contează să scăpăm de Şalaru, lucru dorit şi de Dodon, a fost un tandem bine lucrat aici”. Mai mult decât atât, politicianul a mai adăugat că Ghimpu a tratat Partidul Liberal ca pe un SRL propriu, iar la o şedinţă a biroului a zis, „aţi venit la mine în casă şi cui nu-i place să plece de aici”.

Pe de altă parte, Şalaru consideră că Mihai Ghimpu ar fi vrut să salveze guvernarea pentru a nu permite să se ajungă la alegeri anticipate atunci când a făcut alianţă cu Plahotniuc. La acel moment, alegerile anticipate i-ar fi adus la guvernare pe Dodon şi pe Usatîi, iar Maia Sandu şi Andrei Năstase nu ar fi făcut cu ei Guvern.

De menţionat ar fi şi faptul că, deşi critică guvernarea şi consideră că actualul sistem condus de Plahotniuc trebuie eliminat şi format altul nou, Şalaru totuşi crede că decizia din 20 ianuarie de numire a noului Guvern nocturn „a fost corectă”. „Mi-e frică să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost ales. Guvernul a reuşit să stabilizeze parţial situaţia şi s-a relansat discuţia cu Uniunea Europeană”, a menţionat fostul liberal.

Chiar dacă îşi propune să schimbe actuala guvernare, Şalaru apreciază gestul lui Vlad Plahotniuc de a prelua conducerea PD, menţionând că „acest sistem poate este controlat de Vlad Plahotniuc, poate de altcineva, poate şi el este parte a sistemului, dar odată cu preluarea conducerii Partidului Democrat el (Plahotniuc – n.r.) a făcut un pas în faţă, asumându-şi nişte riscuri, lucru care trebuia făcut mai demult. El nu mai poate fi învinuit că este păpuşarul care stă în spate, el a ieşit în faţă şi riscul este foarte mare, dar a făcut un act curajos, a fost apreciat de politicieni, analişti care au spus că în sfârşit Vlad Plahotniuc a făcut ceea ce trebuia să facă”.

Mai mult, fostul ministru a mai punctat că datorită lui Vlad Plahotniuc a ieşit de la comunişti Marian Lupu, devenind şi lider al partidului Democrat. „Toată lumea ştie că atunci Vlad Plahotniuc l-a convins pe Marian Lupu să iasă din Partidul Comunist şi datorită lui, Partidul Democrat a intrat în Parlament în iulie 2009”, a conchis Anatol Şalaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe