Matei Dobrovie: Moldovenii sunt dezamăgiţi că România susţine un stat capturat de Plahotniuc

În calitatea de vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, Matei Dobrovie menţionează că relaţia PSD-PDM va prejudicia imaginea României în R. Moldova.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Deputatul român, Matei Adrian Dobrovie, a susţinut o declaraţie de la tribuna Camerei Deputaţilor pe tema modului în care România acordă asistenţă financiară pentru Republica Moldova. În opinia acestuia, finanţările, indiferent că sunt rambursabile sau nerambursabile, trebuie condiţionate de reforme reale, deoarece altfel banii vor fi risipiţi.

„Din păcate, prin decizia de a da un cec în alb actualei puteri de la Chişinău, PSD produce mari prejudicii de imagine României în Republica Moldova”, a menţionat Dobrovie într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mai jos, poate fi citit textul declaraţiei:

„Prin mesajul pe care intenţionez să-l transmit vreau să atrag atenţia că PSD aduce prejudicii grave imaginii României în R. Moldova. La 27 februarie, în baza Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între Republica Moldova şi România, Ministerul Finanţelor Publice al României a eliberat tranşa a doua a împrumutului, în valoare de 50 mln Euro. Guvernul de la Bucureşti nu a stabilit condiţionalităţi pentru acordarea acestui împrumut partenerilor de la Chişinău, care s-au angajat doar declarativ să implementeze reforme în Republica Moldova.

PSD-ul a transmis banii unui guvern care a fost învestit hoţeşte la miezul nopţii, în contextul unor proteste masive. Banii contribuabililor români vor ajunge la partenerii PSD din R. Moldova - Partidul Democrat şi liderul oligarh al acestuia Vladimir Plahotniuc. Acest partid este cotat în sondaje cu 2,5% intenţii de vot, iar Plahotniuc este unul dintre cei mai detestaţi politicieni din R. Moldova cu un anti-rating de 98%.

Cetăţenii R. Moldova au fost impresionaţi de progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei şi au creat sloganul ”DNA, treci Prutul!”. Ei au protestat în semn de solidaritate cu românii care s-au opus, prin proteste paşnice, OUG 13, care dezincrimina abuzul în serviciu şi dădea liber la furat. Moldovenii sunt dezamăgiţi de faptul că România susţine, în numele unei pretinse integrări europene şi a unei false stabilităţi, consolidarea unui regim autoritar şi a statului capturat de Vladimir Plahotniuc.

Prin decizia de a gira actuala putere de la Chişinău, PSD produce imense prejudicii de imagine României în Republica Moldova. (...)

Aşa cum am precizat în programul USR, vom încuraja realizarea reformelor absolut necesare privind independenţa justiţiei, lupta anti-corupţie, însănătoşirea sectorului bancar şi investigarea fraudelor, măsuri menite să ducă la de-oligarhizarea Republicii Moldova. Finanţările acordate de România autorităţilor de la Chişinău trebuie condiţionate de îndeplinirea acestora. Altfel banii vor fi risipiţi, iar niciunul dintre malurile Prutului nu va câştiga nimic”.