Saakaşvili “răpit” dintr-un restaurant din Kiev şi expulzat în Polonia

O purtătoare de cuvânt al lui Mihail Saakaşvili a afirmat că acesta a fost “răpit” de “bandiţi ucraineni”. Politicianul georgian a fost în cele din urmă expulzat în Polonia.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili (Getty Images)

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, liderul Mişcării Noilor Forţe din Ucraina, a sosit în Polonia, a declarat luni serviciul de frontieră al ţării.

“Mihail Saakaşvili a fost primit pe teritoriul Poloniei. Decizia relevantă s-a bazat pe cererea de readmitere trimisă de Serviciul Naţional pentru Migraţie ucrainean către şeful serviciului de frontieră. Ţinând cont de faptul că Mihail Saakaşvili este soţul unui cetăţean dintr-un stat membru UE, cererea Ucrainei a fost acceptată”, a precizat serviciul polonez de frontieră.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Oleg Slobodian, a afirmat că nu există niciun motiv legal pentru revenirea lui Saakaşvili în Ucraina.

“De fapt, modul în care a pătruns el în Ucraina a fost în sine ilegal”, a adăugat Slobodian.

Un material video încărcat pe pagina oficială de Facebook a lui Saakaşvili susţine că politicianul din opoziţia ucraineană a fost “răpit” luni în timp ce lua cina la un restaurant din Kiev. O purtătoare de cuvânt a politicianului georgian a confirmat ulterior că acesta a fost reţinut de bărbaţi necunoscuţi.

“Potrivit unor informaţii, ei au fost reprezentanţii unei unităţi speciale a serviciului de frontieră”, a afirmat aceasta. Poliţia din Kiev a negat implicarea în incident.

Un alt mesaj postat pe pagina de Facebook a politicianului din opoziţie a susţinut că “nu există niciun motiv legal pentru deportarea sa. Aceasta este o răpire executată de bandiţi ucraineni pentru a scăpa de un opozant politic!”

În urmă cu câteva zile, avocatul lui Saakaşvili a avertizat că liderul Mişcării Noilor Forţe ar putea fi extrădat în Georgia după ce a pierdut un apel de protecţie oficială.

Saakaşvili, în vârstă de 49 de ani, a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, înainte să se mute în Ucraina după ce a fost acuzat de fraudă în ţara sa natală. Ulterior, Saakaşvili a devenit guvernator al regiunii ucrainene Odesa şi a primit de asemenea cetăţenie ucraineană, lucru care l-a forţat să renunţe la paşaportul său georgian.

După izbucnirea unei dispute cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, Saakaşvili şi-a pierdut şi naţionalitatea ucraineană, devenind o persoană fără cetăţenie.

Saakaşvili şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a rămâne în Ucraina pentru “a scăpa [ţara] de vechea elită coruptă”.